Cukier jest coraz tańszyObniżają się notowania giełdowe cen cukru. Silnie potaniał zwłaszcza cukier surowy. Jak informuje FAMMU/FAPA, w Nowym Jorku cukier stracił 7 proc., a jego notowania spadły do 546,5 USD/t (dostawa na maj, w kontrakcie lipcowym notowania zmniejszyły się o 5 proc. do 521,4 USD/t). W Londynie cukier biały potaniał o 2 proc. do 691,4 USD/t (dostawa na maj, w kontrakcie sierpniowym redukcja wyniosła również 2 proc. do 641,2 USD/t) - informuje farmer.pl.Co jest powodem obniżek? Po pierwsze - bliski termin wygaśnięcia kontraktu, a więc i jego realizacji - inwestorzy i handlowcy wyczekują, jak wysokie będą dostawy majowego kontraktu (ile fizycznie pojawi się cukru na rynku). Drugim czynnikiem jest spadek popytu na rynku rzeczywistym. Największa na świecie rafineria cukru surowego Al Khaleej w Dubaju ponownie przerwała rafinację na początku kwietnia. Odsprzedano nawet na rynku 100 tys. ton cukru surowego ze względu na niski popyt na cukier biały.
Poza tym na przełomie kwietnia i maja na rynku pojawi się cukier z nowych zbiorów z Brazylii. Możliwe też, że Indie mogą zwiększyć wysokość licencji OGL na eksport cukru, dlatego nie należy spodziewać się podwyżek notowań cukru.
(Źródło: www.farmer.pl)
pełna lista aktualności
|