Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Cukier jest coraz tańszy
Obniżają się notowania giełdowe cen cukru. Silnie potaniał zwłaszcza cukier surowy. Jak informuje FAMMU/FAPA, w Nowym Jorku cukier stracił 7 proc., a jego notowania spadły do 546,5 USD/t (dostawa na maj, w kontrakcie lipcowym notowania zmniejszyły się o 5 proc. do 521,4 USD/t). W Londynie cukier biały potaniał o 2 proc. do 691,4 USD/t (dostawa na maj, w kontrakcie sierpniowym redukcja wyniosła również 2 proc. do 641,2 USD/t) - informuje farmer.pl.

Co jest powodem obniżek? Po pierwsze - bliski termin wygaśnięcia kontraktu, a więc i jego realizacji - inwestorzy i handlowcy wyczekują, jak wysokie będą dostawy majowego kontraktu (ile fizycznie pojawi się cukru na rynku). Drugim czynnikiem jest spadek popytu na rynku
rzeczywistym. Największa na świecie rafineria cukru surowego Al Khaleej w Dubaju ponownie przerwała rafinację na początku kwietnia. Odsprzedano nawet na rynku 100 tys. ton cukru surowego ze względu na niski popyt na cukier biały.

Poza tym na przełomie kwietnia i maja na rynku pojawi się cukier z nowych zbiorów z Brazylii. Możliwe też, że Indie mogą zwiększyć wysokość licencji OGL na eksport cukru, dlatego nie należy spodziewać się podwyżek notowań cukru.

(Źródło: www.farmer.pl)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij