Rośnie skup mleka w PolsceNa krajowym rynku mleka od września 2010 r. utrzymują się wzrostowe tendencje zarówno cen skupu mleka jak i jego wolumenu. Wprawdzie według danych GUS w lutym dostawy surowca do mleczarni zmniejszyły się o ponad 8% w relacji miesięcznej, niemniej było to głównie efektem mniejszej liczby dni niż w styczniu bowiem już w stosunku do 2010 r. zwiększyły się o ponad 3% do 644,5 mln litrów.Łącznie od początku roku mleczarnie zakupiły 1347,6 mln l mleka, tj. o ponad 3% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Wyższa podaż surowca przełożyła się na zwiększenie produkcji większości przetworów mleczarskich.
W odpowiedzi ma wysokie ceny na rynkach światowych i rosnące możliwości eksportowe w okresie pierwszych dwóch miesięcy br. w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej odnotowano dynamiczny wzrost produkcji mleka w proszku - o 44% w relacji rocznej do 20,4 tys. ton. Podobnie sytuacja wyglądała w przypadku masła, którego wytworzono o 15% więcej niż rok wcześniej (29,3 tys. ton). Utrzymują się także zapoczątkowane w 2010 r. wzrostowe tendencje w produkcji serów świeżych (w okresie styczeń-luty zwyżka o prawie 10% do 60,1 tys. t) i jogurtów (choć tu dynamiki stopniowo wygasały, by w czasie styczeń-luty osiągnąć poziom 0,1% w relacji rocznej). Po notowanym w ubiegłym roku spadku produkcji serów dojrzewających, bieżący rok przyniósł ożywienie w przerobie mleka na ten produkt, w rezultacie czego jego produkcja zwiększyła się o ponad 4% do 40,4 tys. ton.
Mniej niż w 2010 r. wyprodukowano natomiast mleka płynnego i śmietany - odpowiednio o 2% i 9%.
Handel zagraniczny
Utrzymująca się dobra koniunktura na rynkach zagranicznych, przejawiająca się wysokimi cenami przetworów mleczarskich, w dalszym ciągu stymuluje polski eksport. Według danych Ministerstwa Rolnictwa w styczniu br. wartość wywozu artykułów mlecznych wzrosła o około 9% w relacji rocznej do 83,5 mln EUR lub o 4% do 332,7 mln PLN. Największy przyrost wartości nastąpił w odniesieniu do masła - o około 70% do 8,4 mln EUR i mleka w proszku - o 52% do 19,8 mln EUR (w tym drugim przypadku głównie na skutek zwiększonych dostaw do Algierii - 28-krotnie!). Wolumen ich wywozu w tym samym czasie zwiększył się odpowiednio o 36% do 2,4 tys. t i 19% do 8,7 tys. ton.
Spadł natomiast eksport pozostałych przetworów mleczarskich, w tym głównie mleka płynnego - o 62% do 8,3 tys. ton. Może to wskazywać, iż ewentualne wyhamowanie popytu importowego na masło i mleko w proszku przyczyni się do znacznego obniżenia wyników eksportowych za 2011 rok.
(Źródło: Bank BGŻ).
pełna lista aktualności
|