Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
GUS: W skupie podrożała pszenica i żyto, potaniał jęczmień
Ceny skupu pszenicy w lutym tego roku wzrosły w stosunku do stycznia o 5,2 proc. i wynosiły 93,54 zł za kwintal. Żyto kosztowało w lutym w skupie 79,02 zł za kwintal, czyli o 7,5 proc. więcej niż w styczniu - podał Główny Urząd Statystyczny.

W porównaniu do lutego 2010 roku cena pszenicy była wyższa o 95,5 proc., a cena żyta o 138,7 proc.

Jedynym zbożem, które potaniało w skupie był jęczmień. Kwintal jęczmienia kosztował w lutym tego roku 75,62 zł, czyli o 2,8 proc. mniej niż w styczniu, ale nadal o 80,9 proc. więcej niż w lutym 2010 roku.

Kukurydza podrożała o 6,3 proc., do 87,52 zł za kwintal. Była ona droższa o 76,6 proc. niż w lutym 2010 roku.

W lutym tego roku podrożał także żywiec rzeźny. Bydło było wyceniane na 5,33 zł/kg, czyli o 1,8 proc. więcej niż w styczniu i 9,4 proc. więcej niż w lutym 2010 roku. Cena trzody chlewnej wyniosła 3,95 zł/kg, czyli o 6,5 proc. więcej w stosunku do poprzedniego miesiąca i 9 proc. więcej rok do roku.

Za drób płacono natomiast 3,77 zł/kg, co oznacza podwyżkę o 8,4 proc. wobec stycznia i 16,7 proc. wobec lutego 2010 roku.

Za hektolitr mleka w skupie płacono w lutym 2011 roku 116,15 zł, czyli o 1,1 proc. więcej niż w styczniu i 13,6 proc. więcej niż w lutym 2010 roku.

- Zaobserwowano, że stan krajowych zapasów zbóż u producentów (przetwórców) i w jednostkach handlowych z roku na rok wykazuje tendencję malejącą i jednocześnie spadek spożycia - podał GUS. W sezon 2010/2011 Polska weszła ze zbiorami zbóż na poziomie ok. 26 mln ton, tj. o ok. 9 proc. niższym niż przed rokiem.

W czerwcu 2010 r. zapasy zbóż wyniosły ok. 31 tys. ton i były o ok. 3 tys. ton (o ponad 8 proc.) niższe od zapasów w analogicznym okresie 2009 r. - informuje GUS.

(Źródło: GUS).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij