Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Ceny cukru na świecie będą nadal rosły
Za sprawą drożejącego cukru w przyszłym roku za pączki możemy zapłacić więcej - ostrzegają ekonomiści TMS Brokers. Od kilku lat cukier drożeje, a w ubiegłym miesiącu za funt tego towaru, czyli niecałe pół kilograma, trzeba było na światowych rynkach płacić najwięcej w historii - blisko 36 dolarów. Prognozy mówią o dalszym wzroście cen.

Analityk TMS Brokers Bartosz Sawicki wyjaśnia, że cukier drożeje za sprawą spekulantów, którzy chcą się dorobić, ale także z powodu niekorzystnej pogody w krajach, gdzie jest produkowany. W ostatnim czasie obserwowaliśmy ulewne deszcze w Brazylii, susze w Indiach i Chinach, a także cyklon w Australii. To wszystko odbije się na naszych kieszeniach - wyjaśnia ekspert.

Na wyższe ceny słodkiego towaru wpływa też rosnące zapotrzebowanie na cukier. Analityk podkreśla, że dużym w skali świata konsumentem cukru są Indie, a rosnąca populacji Hindusów sprawia, że zapotrzebowanie na cukier również rośnie.

Bartosz Sawicki dodaje, że na ceny cukru wpływa też rosnąca popularność etanolu. To biopaliwo, jest przede wszystkim produkowane z cukru. A zatem rosnąca dbałość o środowisko sprawia, że za słodycze już wkrótce możemy zapłacić więcej.

Obecnie, w kontraktach na maj, za funt cukru trzeba płacić nieco ponad 30 dolarów.

(Źródło: Informacyjna Agencja Radiowa / TMSBrokers).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij