Dyrektor IERiGŻ: Żywność podrożeje w tym roku o 4-5 proc.Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERGŻ) prognozuje, że w tym roku żywność podrożeje o 4-5 proc. Podwyżek powinniśmy się spodziewać w pierwszej połowie roku - podaje Puls Biznesu.Wzrost ma być spowodowany przede wszystkim słabymi ubiegłorocznymi zbiorami - czytamy w dzienniku. Według szefa IERGŻ, w drugiej połowie roku ceny produktów roślinnych powinny spadać (o ile nie nastąpią klęski żywiołowe), drożeć zacznie natomiast mięso.
Także według Łukasza Tarnawy, głównego ekonomisty PKO BP, można spodziewać się wzrostu cen żywności o 3,5-4 proc. średniorocznie - podaje "PB". Najszybciej będą rosły w okolicach maja - o 4,5 proc. w ujęciu rocznym. Jeśli nie powtórzą się ubiegłoroczne negatywne czynniki (zwiększony popyt i nieurodzaj na świecie oraz słabe plony i gorsze zbiory), w drugiej połowie roku dynamika cen żywności wyhamuje do 2-2,5 proc.
(Źródło: Puls Biznesu)
pełna lista aktualności
|