Fascynujące kolory naturyNie ulega wątpliwości, że konsumenci wybierają do jedzenia to, co ładnie wygląda. Wrażenia wzrokowe są bardzo istotnym elementem naszego postrzegania rzeczywistości. W ostatnich latach konsumenci coraz częściej interesują się jednak tym, czym barwione są spożywane przez nich produkty.
Niepokój wśród konsumentów wzbudzają różnego rodzaju raporty ukazujące się w mediach oraz informacje o tym, że niektóre sztuczne barwniki mogą, w pewnych okolicznościach, wywoływać u dzieci zaburzenia zachowania. Problem nabrzmiał w 2007 roku po publikacji tzw. Raportu Southampton. Badania prowadzone ze sztucznymi barwnikami wykazały, iż sześć z nich ma niekorzystny wpływ na zachowanie dzieci.
Po wielu dyskusjach Unia Europejska wprowadziła obowiązek umieszczania ostrzeżeń na etykietach produktów zawierających co najmniej jeden z tych sześciu barwników: „może mieć niekorzystny wpływ na aktywność i koncentrację u dzieci”.
Wielu producentów żywności zmieniło już swoje receptury, zastępując nie tylko tzw. ‘Szóstkę z Southampton’, ale także inne barwiące dodatki do żywności (oznaczone symbolem E). Wygląda na to, że za ich przykładem pójdą kolejne firmy z branży spożywczej. Naturalnie rodzi się pytanie, czym zastąpić te barwniki?
Grupa GNT, dzięki bogatej ofercie naturalnych koncentratów barwiących EXBERRY®, potrafi nadać żywności piękny kolor, gwarantując jednocześnie tzw. „czystą etykietę”.
Koncentraty EXBERRY® opracowane przez GNT to szeroka gama wyjątkowych składników barwiących do żywności o doskonałych parametrach. Koncentraty z dojrzałych owoców, warzyw i innych roślin jadalnych pozyskiwane są z wykorzystaniem tradycyjnych procesów fizycznych, bez jakichkolwiek substancji chemicznych. GNT prowadzi surową kontrolę na każdym etapie produkcji – począwszy od selekcji surowca, poprzez nadzór nad uprawami, na gotowym produkcie skończywszy.
Otrzymane koncentraty zachowują charakterystyczną barwę, właściwości odżywcze i naturalny aromat. To bardzo ważne w kontekście obowiązujących regulacji prawnych, ponieważ naturalny koncentrat barwiący nie powinien zawierać pigmentów pozyskanych w wyniku selektywnej ekstrakcji ze szkodą dla składników odżywczych i aromatycznych.
Naturalne koncentraty barwiące mają bardzo szerokie spektrum zastosowań. Można je wykorzystywać do barwienia niemal każdego rodzaju żywności, nadając produktom spożywczym żywą i atrakcyjną barwę. Firma GNT wypracowała własne know-how w zakresie przetwarzania surowców, wydobywając z nich najprawdziwsze barwy natury.
Naturalne koncentraty nadają się do barwienia m.in. napojów, słodyczy, produktów mlecznych, lodów i sorbetów, wyrobów piekarniczych oraz sosów. Eksperci GNT na całym świecie służą radą i pomocą techniczną, dopasowują kolory, określają możliwości aplikacji i stabilność barw, udzielając także informacji prawnych.
Niezależne ogólnoeuropejskie badania konsumenckie zlecone przez GNT wyraźnie pokazały, że świadomi klienci coraz krytyczniej podchodzą do stosowania sztucznych barwników. Unikanie tego typu substancji stanowi dla wielu bardzo ważną kwestię.
Naturalne koncentraty barwiące doskonale wpisują się w koncepcję zdrowych składników naturalnych.
Produkty żywnościowe barwione naturalnymi koncentratami EXBERRY® w 100% spełniają oczekiwania dzisiejszego konsumenta.
Podsumowując, oferta naturalnych koncentratów barwiących pozwala producentom zastąpić barwniki, których konsumenci wolą unikać. Ważne jest, by proponowana alternatywa naprawdę spełniała ich oczekiwania i odpowiadała preferencjom. Przeprowadzone badania jednoznacznie wskazują, że naturalne koncentraty barwiące EXBERRY® są najlepszym rozwiązaniem wzbudzającym u klientów duże zainteresowanie.
pełna lista aktualności
|