Pieczywo funkcjonalne - dlaczego należy je spożywać?W nr 12/2010 „Przemysłu Spożywczego” ukazał się artykuł pt. „Pieczywo funkcjonalne - dlaczego należy je spożywać?” autorstwa dr inż. Hanny Kowalskiej, dr inż. Agaty Marzec, dr inż. Moniki Janowicz oraz inż. Malwiny Mucha.Pieczywo jest niezbędnym składnikiem diety człowieka. Zawiera wszystkie składniki potrzebne do życia, tj. węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy. Szczególnie bogate w w/w składniki jest pieczywo ciemne (żytnie). Istnieje potrzeba uświadamiania konsumentów, aby przynajmniej częściowo zastępowali pieczywo jasne ciemnym lub spożywali pieczywo jasne wzbogacone w naturalne dodatki poprawiające jego wartość odżywczą i przyczyniające się do zwalczania niedoborów ważnych składników codziennej diety. Ze względu na dużą różnorodność, przedstawiono walory zdrowotne wybranych rodzajów pieczywa jak np.: pieczywo wyprodukowane z zastosowaniem kultur starterowych, chrupkie, orkiszowe, z dodatkiem nasion słonecznika, wzbogacone w wapń, wzbogacone ekstraktem z nasion winogron oraz nasionami amarantusa. Artykuł ten dostępny jest odpłatnie w wersji elektronicznej na portalu www.sigma-not.pl
pełna lista aktualności
|