Kornwalijski ser uznany najlepszym na świeciePo raz kolejny sędziowie World Cheese Awards przyznali tytuł najlepszego sera świata. Nagroda została przyznana brytyjskiemu pleśniowemu serowi "Cornish Blue". Jest to ser z mleka krów rasy fryzyjskiej, produkowany przez kornwalijską spółkę Cornish Cheese Company w Liskeard w Kornwalii od 2001 roku. Dojrzewa on od 12 do 14 tygodni - informuje FAMMU/FAPA.Charakterystyczne niebieskie pleśniowe pasma sera uzyskiwane są przez nakłuwanie serów prętami ze stali nierdzewnej podczas produkcji. Ser ten charakteryzuje się łagodnym, słodkim, śmietankowym smakiem, zwykle podawany jest jako przekąska, lub składnik tzw, deski serowej.
W ubiegłym roku mistrzostwo świata zdobył także mało znany ser, pochodzący z Kanady ser z koziego mleka - Cinderalla. Do tegorocznego konkursu zostało zarejestrowanych ok. 2,5 tys. serów, które były oceniane przez jury złożone z 150 ekspertów z 34 krajów.
(Źródło: FAMMU/FAPA)
pełna lista aktualności
|