Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Na rynku krajowym rosną ceny produktów mleczarskich
Na początku października 2010 r. na rynku krajowym przeważały wzrosty cen produktów mleczarskich - informuje Agencja Rynku Rolnego.

W zakładach objętych Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 04-10 października 2010 r., ceny masła konfekcjonowanego osiągnęły poziom 14,76 zł/kg, tj. o 1% wyższy niż tydzień wcześniej. W tym czasie za masło w blokach krajowi wytwórcy, podobnie jak w poprzednim tygodniu, przeciętnie uzyskiwali 14,36 zł/kg. Wymienione rodzaje masła były o 2-3% droższe niż w porównywalnym okresie września.

W dniach 04-10 października 2010 r. za odtłuszczone i pełne mleko w proszku płacono ok. 1% więcej niż tydzień wcześniej, tj. odpowiednio 8,79 zł/kg i 11,37 zł/kg. W porównaniu do cen sprzed miesiąca OMP było droższe o 2,5%, a PMP nieznacznie (o 0,4%) tańsze.

Na początku października br., na rynku serów podpuszczkowych dojrzewających, ser typu Edam, w odniesieniu do notowań z poprzedniego tygodnia, podrożał o 1%, do 12,60 zł/kg. Jednocześnie cena sera typu Gouda nie uległa istotnej zmianie i wyniosła 12,53 zł/kg.

Ceny tych gatunków sera były odpowiednio o 4% i o 1% wyższe od notowanych przed miesiącem.

(Źródło: ARR)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij