Wieczór PFPŻ w Parlamencie EuropejskimBruksela, 30 grudnia 2005.
W prestiżowej sali przewodniczącego Parlamentu PFPŻ zorganizowała spotkanie przemysłu żywnościowego z polskimi eurodeputowanymi, przedstawicielami polskiej administarcji i dyplomacji.PFPŻ jest obecna w Brukseli nie tylko dzięki członkostwu w CIAA, ale także poprzez kontakty z polskimi eurodeputowanymi oraz przedstawicielami polskiej administracji i dyplomacji. Przed wstąpieniem do UE, PFPŻ dwukrotnie organizowała imprezy promujące polski sektor żywnościowy, jednakże przyjęcie zorganizowane 30 listopada 2005 w Parlamencie Europejskim stanowiło ukoronowanie całej dotychczasowej działalności PFPŻ na szczeblu wspólnotowym.
Impreza zorganizowana w Salonie Przewodniczącego Parlamentu, najbardziej prestiżowej sali Parlamentu, zgromadziła ponad 100 gości, w tym ok. 40 eurodeputowanych oraz ich asystentów, delegatów Przedstawicielstwa Polski przy UE, Ambasady RP w Belgii, przedstawicieli czołowych firm i organizacji sektora żywnościowego. Delegacji PFPŻ przewodniczyła prezes zarządu Małgorzata Skonieczna. Spotkanie objął patronatem eurodeputowany p. Czesław Siekierski, jeden z najaktywniejszych polskich posłów działających w obszarze żywności i rolnictwa.
W części rozpoczynającej przyjęcie przedstawiciele PFPŻ zaprezentowali sylwetkę oraz działalność Federacji w podstawowych obszarach: handlu i ekonomii (Marek Przeździak), prawie żywnościowym i bezpieczeństwie żywności (Franciszek Cierach) oraz w obszarze zbilansowanej diety i aktywności fizycznej (Małgorzata Faraś).
Najciekawsze spotkania i dyskusje miały miejsce przy kolacji złożonej głównie z polskich produktów, przede wszystkim wspaniałych polskich wędlin oraz wypieków piekarni VINI z Rogoźnika, a także typowych poskich dodatków, takich jak chrzan, grzybki, ogórki oraz doskonałych deserów dostarczonych przez firmę Cadbury Wedel i Kraft.
PFPŻ planuje kontynuować tego typu spotkania w przyszłści.
galeria zdjęć
pełna lista aktualności
|