Raport z funkcjonowania systemu RASFF w 2005 rokuKomisja Europejska poinformowała za pośrednictwem biuletynu Consumer Voice o opublikowaniu raportu podsumowującego działania w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i PaszachW lipcowym wydaniu biuletynu Consumer Voice, DG SANCO przypomniała najistotniejsze aspekty związane z funkcjonowaniem systemu RASFF w minionym roku. System ten ustanowiony w 1979 roku działa obecnie na podstawie art. 50, 51 i 52 Rozporządzenia 178/2002. Ma na celu wypracowanie skutecznego narzędzia umożliwiającemu służbom urzędowej kontroli żywności i Komisji Europejskiej wymianę informacji odnośnie kroków podejmowanych w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa żywności. RASFF stanowi system powiadomień dokonywanych przez organy inspekcji, które po zweryfikowaniu są w sposób usystematyzowany przekazywane na poziom wspólnotowy, gdzie z kolei w miarę potrzeb mogą być kierowane do wszystkich państw członkowskich.
W roku 2005, w porównaniu z rokiem wcześniejszym, liczba powiadomień dokonanych przez państwa członkowskie wzrosła o 22 % (2588 powiadomień w 2004 , a 3158 w 2005), co eksperci Komisji przypisują bardziej proaktywnemu podejściu służb kontrolnych oraz zwiększeniu importu spoza wspólnoty (78 % powiadomień).
Pod względem grup produktów najwięcej powiadomień alarmowych dotyczyło ryb i owoców morza (20 %), mięsa, przetworów mięsnych dziczyzny i drobiu (18%), ziół i przypraw (11%), owoców i warzyw (10%).
W zakresie poszczególnych zagrożeń najwięcej powiadomień dotyczyło mykotoksyn, mikroorganizmów chorobotwórczych, składu produktu, dodatków do żywności, pozostałości leków weterynaryjnych, zanieczyszczeń mikrobiologicznych oraz migracji z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Pod względem kraju pochodzenia najwięcej powiadomień dokonano we Włoszech, Niemczech, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii. Pod względem pochodzenia produktu najwięcej powiadomień dotyczyło żywności i pasz z Iranu, Chin, Turcji, Indii, Hiszpanii i Brazylii.
pełna lista aktualności
|