Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Sukces warsztatów pt. „Fakty i Mity dotyczące substancji dodatkowych”
Dużym zainteresowaniem cieszyły się zorganizowane w ubiegłym tygodniu przez miesięcznik „Bezpieczeństwo i Higiena Żywności” przy współudziale PFPŻ, warsztaty dla przedstawicieli świata mediów dotyczące niezwykle często poruszanego tematu jakim jest obecność substancji dodatkowych w żywności.

W spotkaniu wzięło udział około czterdziestu dziennikarzy, przedstawicieli organizacji konsumenckich, przedstawicieli wiodących instytucji naukowych oraz przemysłu żywnościowego.
W czasie warsztatów dziennikarze mogli zapoznać się z  najważniejszymi informacjami dotyczącymi zarówno  stosowania substancji dodatkowych jak i ich sposobów kontroli oraz wpływu na zdrowie.    
Jako pierwszy głos zabrał prof. Krzysztof Krygier – kierownik Zakładu Technologii Tłuszczów i Koncentratów Spożywczych, Wydział Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego. W swoim wykładzie „Substancje dodatkowe: znaczenie dla konsumentów i producentów” omówił cele i zalety stosowania substancji dodatkowych do żywności oraz niebezpieczne konsekwencje dla zdrowia konsumenta spowodowane brakiem tego typu dodatków (rozwój mikroorganizmów, jełczenie, itd.).
Zagadnienia związane z oceną bezpieczeństwa dla konsumenta i aspektów legislacyjnych stosowania dodatków  przedstawiła mgr Joanna Gajda z Zakładu Badania Żywności i Przedmiotów Użytku z Państwowego Zakładu Higieny. Omówione zostały tu m.in. procedury dopuszczania substancji dodatkowych do użytku oraz procedury kontrolne produktów zawierających dodatki.
Aspekt żywieniowy stosowania dodatków do żywności oraz poziomy ich spożycia w społeczeństwie polskim został przedstawiony przez  dr Iwona Traczyk, zastępca dyrektora Instytutu Żywności i Żywienia ds. naukowych.
Warsztaty zakończyła sesja pytań i odpowiedzi, w czasie której dziennikarze mogli uzyskać odpowiedzi na najbardziej nurtujące ich pytania.
PFPŻ przygotowała na potrzeby warsztatów specjalną stronę internetową ( www.dodatki.pfpz.pl )poświęcona substancją dodatkowym do żywności. Wersja offline strony została przekazana dziennikarzom wraz z materiałami konferencyjnymi. Na stronie można znaleźć obszerne kompendium wiedz o dodatkach zawierające między innymi słownik terminów, spis wszystkich stosowanych dodatków do żywności wraz z charakterystyką oraz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij