Konferencja "Reorganizacja urzędowej kontroli żywności w Polsce"9 czerwca 2006 miesięcznik "Bezpieczeństwo i Higiena Żywności zorganizował konferencję poświęconą debacie nad przebiegiem reformy systemu urzędowej kontroli bezpieczeństwa żywności.Spotkanie przypadło na bardzo istotny moment debaty - zakończenie prac grup opracowujących założenia reformy w trzech obszarach: kompetencji, bazy laboratoryjnej oraz budżetu. Jeden z kluczowych punktów konferencji stanowiło wystąpienie prof. M. Gajęckiego z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, który przedstawił genezę reformy, podsumował prace kierowanej przez siebie Grupy Kompetencyjnej oraz przedstawił plan przekształceń w dotychczasowych urzędach i przewidywaną strukturę nowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności. Zespół kierowany przez prof. Gajęckiego ocenił, że gotowość do przeprowadzenia reformy pod względem administracyjnym może nastąpić 1 stycznia 2008, a restrukturyzacja powinna być rozłożona na okres 3 lat. Rekomendacja przewiduje włączenie części kompetencji, zatrudnienia i wydatków także Państwowej Inspekcji Sanitarnej -kwestia ta w ostatnim czasie budziła wątpliwości.
Podczas konferencji zostało zaprezentowane stanowisko Polskiej Federacji Producentów Żywności. Nasze postulaty w wielu aspektach pokrywają się z wnioskami i rekomendacjami przedstawionymi przez prof. Gajęckiego. PFPŻ postuluje: - zintegrowanie kontroli całego łańcucha żywnościowego, - prowadzenie działań starannie zaplanowanych i rozłożonych w czasie (okresy przejściowe) oraz - podporządkowanie nowej inspekcji premierowi lub oddzielnemu ministrowi.
>>> zobacz planowaną strukturę organizacyjną nowej inspekcji
>>> zapoznaj się ze stanowiskiem PFPŻ w sprawie reformy systemu urzędowej kontroli żywności
pełna lista aktualności
|