Informacja IJHARS o wynikach kontroli w zakresie znakowania żywności Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2010 rok, w I kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły planową kontrolę w zakresie prawidłowości znakowania wybranych artykułów rolno-spożywczych.
Celem kontroli było sprawdzenie prawidłowości
znakowania wybranych artykułów rolno-spożywczych, tj. napojów bezalkoholowych,
fermentowanych napojów winiarskich, herbat i herbatek owocowych oraz kawy, w
zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami oraz deklaracją producenta.
Nieprawidłowości dotyczyły głównie:
w przypadku napojów bezalkoholowych:
- braku dodatkowych określeń:
„zawiera cukier/cukry i substancję/e słodzącą/e" oraz „zawiera źródło
fenyloalaniny", - użycia nazwy sugerującej,
iż produkt wyprodukowano na bazie soku owocowego, podczas gdy część lub
całość soku była zastąpiona aromatami, np. "Napój cytrynowy"
zamiast "Napój o smaku cytrynowym", - braku lub podania
nieprawidłowej daty minimalnej trwałości, tj. podanie na opakowaniu daty
minimalnej trwałości przekraczającej o 6 miesięcy datę ważności ustaloną
dla tego produktu w specyfikacji - co zostało uznane za zafałszowanie
środka spożywczego, - nieprawidłowego podania
informacji dotyczących składu środka spożywczego, np. nie podanie
składników w kolejności malejącej, wykazanie w składzie komponentów
faktycznie nieużytych do produkcji wyrobu, - umieszczenia na etykiecie
produktu nie będącego produktem ekologicznym sformułowania „ECO+",
w przypadku fermentowanych napojów winiarskich:
- umieszczenia na etykiecie
wykazu składników, w którym podano: moszcze i soki owocowe, co wprowadza
konsumenta w błąd co do składu, sugerując, że składniki te zostały dodane
do wyrobu gotowego, - umieszczenia na etykiecie
niewłaściwego wyrażenia określającego moc alkoholu, tj.: "Alk.
15-18%" zamiast "alk. 15 % obj.", - wprowadzania konsumenta w
błąd co do rodzaju środka spożywczego, np. poprzez umieszczenie na
etykiecie fermentowanego napoju winopodobnego rysunku kiści winogron (co
sugeruje, że wyrób jest winem gronowym) lub wizerunku pszczoły z plastrem miodu sugerującego, że wyrób jest miodem pitnym, - użycie nazwy
"WINO" do określenia wyrobu, który jest w rzeczywistości
fermentowanym napojem winiarskim, sprecyzowanym jako napój winopochodny
aromatyzowany, - wprowadzania konsumenta w
błąd co do charakterystyki środka spożywczego przez użycie w przypadku
fermentowanego napoju winiarskiego nazwy „LUX Gorzka Żołądkowa",
która sugeruje inny rodzaj wyrobu,
w przypadku herbat i herbatek owocowych:
- wprowadzania konsumenta w
błąd co do składu i rodzaju środka spożywczego poprzez stosowanie
oznakowania, np. podanie nazwy: "Herbata zielona Pigwa"
sugerującego, iż smak i aromat herbaty pochodzi od zastosowanych w
produkcji owoców, podczas gdy faktycznie w produkcji zastosowano tylko
aromat, - użycia nieprawidłowego
sformułowania poprzedzającego datę minimalnej trwałości/termin
przydatności do spożycia, np. "Najlepiej spożyć przed:" podając
miesiąc i rok, zamiast „najlepiej spożyć przed końcem", - nie podania obok liczby
porcji (sztuk) masy netto ogółem środka spożywczego, - przypisywania środkowi
spożywczemu właściwości zapobiegania chorobom lub ich leczenia albo
odwoływanie się do takich właściwości, np. umieszczenie oświadczenia
zdrowotnego: „Wzmacnia ciało i umysł, pomaga zwalczyć stres", - wprowadzania konsumenta w
błąd poprzez umieszczenie na produkcie nieekologicznym napisu:
"Biofix Trio" sugerującego, że jest to wyrób ekologiczny,
w przypadku kawy:
- braku kodu
identyfikacyjnego partii produkcyjnej, - nieuprawnionego użycia
zwrotu „kawowy", podczas gdy receptura oraz wykaz składników produktu
będącego napojem z cykorii instant potwierdzają brak kawy w środku spożywczym, - braku informacji o
wartości odżywczej podczas gdy umieszczono oświadczenie
żywieniowe/zdrowotne, np. „bogate źródło przeciwutleniaczy", - umieszczenia na opakowaniu
nieprawdziwych informacji dotyczących miejsca pochodzenia kawy, tj.
podano, iż miejscem pochodzenia jest Brazylia i Indonezja, podczas gdy
zgodnie z okazaną dokumentacją miejscem pochodzenia jest Kolumbia i Gwatemala, - zastosowania na opakowaniu
sformułowania: „Cafe de Colombia" będącego chronionym oznaczeniem
geograficznym (ChOG) dla produktu nie objętego rejestracją w tym zakresie.
SANKCJE
W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie prawidłowości
znakowania, wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowały następujące sankcje:
- wydano 40 decyzji
administracyjnych na podstawie art. 29 ustawy o ijhars, w tym:
- 5
zakazujących wprowadzenia do obrotu artykułów niewłaściwie oznakowanych
(1 decyzja
dotyczyła napojów bezalkoholowych, 3 decyzje dotyczyły herbat i herbatek owocowych,
1 dotyczyła kawy);
- 34 nakazujące poddanie
odpowiednim zabiegom mającym na celu doprowadzenie znakowania do wymogów
określonych w przepisach (22dotyczyły napojów bezalkoholowych, 6 dotyczyło
fermentowanych napojów winiarskich, 5 herbat i herbatek owocowych, 1
kawy);
- 1 nakazującą zniszczenie 1
partii napojów bezalkoholowych o objętości 3,7 hl;
- wydano 7 decyzji w celu
wymierzenia kary pieniężnej w łącznej kwocie 26 884 zł, w tym:
- 5 o łącznej kwocie 8 300
zł, za wprowadzanie do obrotu artykułów o nieodpowiedniej jakości
handlowej (1 decyzja dotyczyła napojów bezalkoholowych, 2 decyzje
dotyczyły fermentowanych napojów winiarskich, 2 dotyczyły kawy);
- 1 w kwocie 5 000 zł
za wprowadzanie do obrotu artykułów zafałszowanych (decyzja dotyczyła
napojów bezalkoholowych);
- 1 w kwocie
13 584 zł za utrudnianie przeprowadzenia kontroli napojów
bezalkoholowych;
- na osoby odpowiedzialne
nałożono 8 mandatów karnych, na łączną kwotę 1400 zł,
w tym: - 6 w łącznej kwocie
1 000 zł za nie zgłoszenie podjęcia działalności gospodarczej do
właściwego miejscowo Wojewódzkiego Inspektora JHARS;
- 2 na kwotę 400 zł za
składowanie surowców w sposób niezapewniający utrzymania ich właściwej
jakości handlowej.
Ponadto wojewódzkie inspektoraty JHARS wydały 43 zalecenia pokontrolne.
Analiza wyników bieżącej kontroli oraz kontroli
przeprowadzonych w poprzednich latach wskazuje znaczną poprawę jakości w
zakresie prawidłowości znakowania kontrolowanych artykułów rolno-spożywczych. Pomimo
widocznego spadku nieprawidłowości w znakowaniu w stosunku do wyników kontroli
z 2009 roku, nadal do obrotu są wprowadzane artykuły niewłaściwie oznakowane. (Źródło: IJHARS)