Chronione Oznaczenie Geograficzne dla "Miodu kurpiowskiego" Dnia 13 lipca 2010 roku w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej zostało opublikowane rozporządzenie Komisji (UE) nr 613/2010 z dnia 12 lipca 2010 roku rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę (Miód kurpiowski (ChOG)).
Miód kurpiowski zbierany jest na obszarze tradycyjnie
nazywanym Kurpiami, który obejmuje następujące gminy: - w województwie
mazowieckim: Chorzele, Jednorożec oraz Przasnysz (powiat przasnyski);
Krasnosielc, Płoniawy-Bramura, Sypniewo, Młynarze, Różan, Rzewnie oraz Maków
(powiat makowski); Obryte oraz Zatory (powiat pułtuski); Długosiodło,
Brańszczyk oraz Rząśnik (powiat wyszkowski); Brok, Ostrów, Wąsewo oraz Małkinia
(powiat ostrowski); Goworowo, Czerwin, Rzekuń, Olszewo-Borki, Lelis, Troszyn,
Baranowo, Kadzidło, Czarnia, Myszyniec oraz Łyse (powiat ostrołęcki); -w
województwie podlaskim: Turośl (powiat kolneński) oraz Nowogród i Zbójna
(powiat łomżyński).
Obecnie już 17 polskich produktów zostało wpisanych do unijnych rejestrów.