Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
IJHARS publikuje nazwy firm fałszujących żywność
Nowelizacja ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, która weszła w życie 18 grudnia 2008 r. nałożyła na organy Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych obowiązek podawania do publicznej wiadomości danych na temat przedsiębiorców, którzy fałszują żywność.
Ustawa nakazuje jednak, by pomijać informacje stanowiące tajemnice przedsiębiorstwa oraz inne tajemnice "podlegające ochronie na podstawie przepisów odrębnych".


Do 13 lipca  2010 r. na stronie www.ijhars.gov.pl zostały opublikowane informacje ze 128 decyzji dotyczące 63 przedsiębiorców.
Przedmiotem 128 decyzji były następujące grupy artykułów rolno-spożywczych:

zboża i jego przetwory (chleb i bułka tarta) - 48, w stosunku do 22 przedsiębiorców,

  • makarony - 21, w stosunku do 3 przedsiębiorców,
  • mięso i jego przetwory - 18, w stosunku do 9 przedsiębiorców,
  • ryby - 11, w stosunku do 9 przedsiębiorców,
  • mleko i jego przetwory - 4, w stosunku do 4 przedsiębiorców,
  • orzechy - 4, w stosunku do 1 przedsiębiorcy,
  • słodycze - 4, w stosunku do 2 przedsiębiorców,
  • napoje bezalkoholowe - 4, w stosunku do 4 przedsiębiorców,
  • wina - 3, w stosunku do 2 przedsiębiorców,
  • wyroby garmażeryjne - 3, w stosunku do 3 przedsiębiorców,
  • herbata - 5 w stosunku do 2 przedsiębiorcy,
  • piwo – 2 w stosunku do 1 przedsiębiorcy.


Więcej informacji: http://www.ijhars.gov.pl/art-29.html


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij