Opinia EFSA: aspartam nie jest rakotwórczyEuropejski Urząd ds. Bezpieczeńśtwa Żywności wydał długo oczekiwaną opinię w sprawie popularnego słodzika.AFC, Panel naukowy ds. substancji dodatkowych Europejskiego Urzędu ds. Żywności (EFSA) wydał opinię w sprawie szkodliwości aspartamu, której wynik został również podsumowany w informacji prasowej wydanej przez EFSA.
Opinia EFSA odnosi się do badania rakotwórczości aspartamu – substancji słodzącej powszechnie stosowanej w przemyśle żywnościowym przeprowadzonego w zeszłym roku przez Europejską Fundację Ramazzini z siedzibą w Bolonii. Na podstawie badania przedstawiciele Fundacji uznali, że aspartam może wywoływać raka i że obecne zasady dotyczące jego stosowania i spożycia powinny być zrewidowane.
Zgodnie z oceną EFSA, biorąc pod uwagę wszystkie dostępne dane, nie ma potrzeby dokonywania ponownej oceny aspartamu pod kątem bezpieczeństwa oraz zmiany jego poziomu ADI (dopuszczalnego dziennego spożycia). EFSA zakwestionowała wynik badaniabadanie przeprowadzone przez fundację i zaznaczyła, że obecne poziomy spożycia aspartamu w Europie, nie przekraczające 10 mg/kg masy ciała są znacznie niższe niż ADI określone na poziomie 40 mg/kg masy ciała.
Członkowie PFPŻ otrzymali pełny tekst opinii EFSA w spraiwe aspartamu.
pełna lista aktualności
|