Aktualności
IX posiedzenie członków Rady
31 marca 2022 r. odbyło się dziewiąte posiedzenie plenarne członków Sektorowej Rady ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości.
W trakcie spotkania członkowie Rady omawiali poniższe zagadnienia:
- II edycja BBKL – W posiedzeniu na zaproszenie Rady wzięły udział Adriana Skorupska, główny specjalista w Departamencie Analiz i Strategii PARP oraz Agnieszka Szczurek z Ośrodka Ewaluacji. W trakcie spotkania omówione zostały cel, założenia i harmonogram II edycji badań Branżowy Bilans Kapitału Ludzkiego oraz przedyskutowano z członkami Rady zagadnienia stanowiące obecnie przedmiot prac Wykonawcy badania. Zakończenie prac nad II edycją BBKL i przyjęcie raportu końcowego przewiduje się na kwiecień-maj 2023 r.
- Konkurs PARP „Pracodawcy Jutra” – Członkowie Rady przyjęli informację o podjęciu w elektronicznym głosowaniu uchwały w sprawie powołania Kapituły Sektorowej oraz wysłuchali sprawozdania na temat aktualnych prac na Kapituły.
- Webinar ekspercki „Kompetencje pracowników branży spożywczej - stan i kierunki rozwoju” – Członkowie Rady omówili planowane do zrealizowania w bieżącym roku dwa webinary, których uczestnikami będą przedstawiciele instytucji edukacyjnych, instytucji rynku pracy, w tym agencji zatrudnienia oraz powiatowych urzędów pracy. Animator oraz Eksperci prowadzący Grupy robocze przedstawią w ich trakcie wyniki prac oraz zaprezentują podstawowe problemy charakterystyczne dla kadry branży wraz z kierunkami proponowanych działań na rynku pracy.
- Analiza sektora spowodowana napływem uchodźców z Ukrainy – członkowie Rady zapoznali się z oceną aktualnej sytuacji spowodowanej licznym napływem uchodźców z Ukrainy, ale także odpływem dotychczasowych pracowników - cudzoziemców z Polski. Analizie poddano szczególnie poziom zatrudnienia w sektorze, dostępność osób o określonych kompetencjach, niedobór/nadmiar określonych kompetencji, trudności związane z zatrudnianiem cudzoziemców, potwierdzaniem ich kompetencji. Omówione zostały także ewentualne dalsze działania w sektorze wynikające ze zmieniającej się sytuacji.
- Wykorzystanie analiz i opracowań Rady przez PARP – W posiedzeniu na zaproszenie Rady wzięli udział eksperci PARP: Daniel Nowak, Paulina Mężyńska i Iwona Augustynowicz. W trakcie dyskusji omówione zostały aktualne rozwiązania / plany interwencje PARP w związku z kryzysem uchodźczym. Ponadto, członkom Rady została przekazana informacja na temat stanu realizacji szkoleń wynikających z rekomendacji "covidowych" i "zwyczajnych". W trakcie dyskusji zapowiedziane zostało podjęcie prac nad dokonaniem zmian w rekomendacji Rady, a także opracowanie suplementu do rekomendacji, który uwzględniłaby aktualne potrzeby wynikające z napływem uchodźców do Polski, a także odpływem pracowników.
Kolejne posiedzenie członków Rady odbędzie się w maju 2022 r. i poświęcone będzie rekomendacjom Rady w zakresie opracowania ramy kwalifikacji dla branży spożywczej.
Projekt
Sektorowa Rada ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości stanowi forum wymiany informacji o potrzebach i wymaganiach dotyczących zarówno kwalifikacji, jak i kompetencji pracowników wszystkich szczebli produkcji w Sektorze, z uwzględnieniem pracodawców, przedstawicieli edukacji formalnej i nieformalnej oraz rynku pracy.
Celem działania Rady jest zwiększenie wiedzy o potrzebach kwalifikacyjno-zawodowych w Sektorze.