Relacja z konferencji „Opakowania środków spożywczych – kwestie istotne dla przedsiębiorców”W dniu 21 listopada 2024 r. w Warszawie odbyła się konferencja zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” pt. „Opakowania środków spożywczych – kwestie istotne dla przedsiębiorców”. Partnerami konferencji były firmy Basell Orlen Polyolefins Sprzedaż Sp. z o.o. oraz CDM Sp. z o.o.Konferencja zgromadziła licznych przedstawicieli branży
spożywczej, którzy mieli okazję wysłuchać prelekcji ekspertów na temat
najnowszych regulacji i trendów dotyczących opakowań. Program konferencji
obejmował następujące tematy:
Rozszerzona
odpowiedzialność producenta – założenia tworzonej nowej legislacji w
Polsce. Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny PFPŻ ZP,
przedstawił kluczowe zagadnienia dotyczące Rozszerzonej Odpowiedzialności
Producenta (ROP), zgodnie z wymaganiami art. 8a dyrektywy PE i Rady 2008/98
w sprawie odpadów. Omówił, jakie są cele reformy i jak ROP wpływa na
zarządzanie opakowaniami i odpadami opakowaniowymi w branży spożywczej,
podkreślając zarówno wyzwania, jak i korzyści związane z wdrożeniem nowych
przepisów. Przedstawił koncepcję ROP postulowaną przez wprowadzających,
która ma na celu zapewnienie sprawiedliwych i transparentnych zasad z
uwzględnieniem kosztu netto i zakazu finansowania krzyżowego.
|
Rozszerzona
odpowiedzialność producenta według projektu rozporządzenia Parlamentu
Europejskiego i Rady w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych (PPWR) i
założeń do polskich przepisów – perspektywa branży spożywczej.
Andrzej Strojny, analityk Warsaw Enterprise Institute przypomniał wymogi
prawne UE ws. ROP, w tym kluczowe obowiązki producentów. Omówił rekomendacje
dotyczące systemu ROP w Polsce obejmujące różnych interesariuszy tego systemu,
w tym organizacje odpowiedzialności producentów, samorządy lokalne,
producentów oraz konsumentów. Dzięki prezentacji słuchacze mogli również skorzystać
z doświadczeń innych krajów i zapoznać się z wnioskami wynikającymi z porównania
modeli ROP - belgijskiego i węgierskiego.
Bezpieczeństwo
opakowań do kontaktu z żywnością w świetle aktualnych prac legislacyjnych
oraz wymagań projektu rozporządzenia PPWR. Marzena Pawlicka – Cegiełko,
kierownik Pracowni Oceny Materiałów i Wyrobów do Kontaktu z Żywnością w Zakładzie
Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – PIB
omówiła kluczowe regulacje dotyczące bezpieczeństwa opakowań do kontaktu z
żywnością. Przedstawiła szczegółowe informacje na temat zakazu stosowania
bisfenolu A, perfluorowanych i polifluorowanych substancji alkilowych
(PFAS) oraz regulacji dotyczących tworzyw sztucznych pochodzących z
recyklingu do kontaktu z żywnością, zgodnie z Rozporządzeniem (UE) nr
2022/1616.
Wybrane
kluczowe wymogi w zakresie projektowania wynikające z projektu unijnego
rozporządzenia w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych (PPWR).
Michał Tracz, radca prawny i Marcelina Izydorczyk, adwokat, eksperci Kancelarii
Kieszkowska Rutkowska Kolasiński wyjaśnili, jakie kryteria trzeba będzie
wziąć pod uwagę przy projektowaniu opakowań. Omówili, co oznacza
„opakowanie nadające się do recyklingu”, zmiany w etykietowaniu opakowań,
obowiązkowość kodu QR, możliwość umieszczania znaku recyklingu na
opakowaniach, sposoby redukcji opakowań oraz horyzont czasowy
nadchodzących zmian. Przedstawili również najważniejsze zasady
odpowiedzialności za brak dostosowania się do nowych wymogów.
Niskoemisyjne
cyrkularne rozwiązania poliolefinowe dla segmentu opakowań do żywności.
Dr inż. Tomasz Listoś, menedżer ds. rozwoju biznesu i wsparcia
technicznego w Basell Orlen Polyolefins Sprzedaż Sp. z o.o. przedstawił
innowacyjne rozwiązania poliolefinowe dla segmentu opakowań do żywności.
Omówił polimery standardowe, biopolimery, polimery ze źródeł odnawialnych
(koncepcja gatunków CirculenRenew), recykling mechaniczny i chemiczny
(gatunki CirculenRecover oraz CirculenRevive) oraz innowacyjne
zastosowania poliolefin w opakowaniach monomateriałowych do żywności.
System
kaucyjny w Polsce – wymagania dla wprowadzających na rynek napoje w
opakowaniach. Dr Katarzyna Barańska, radca prawny z Osborne Clarke
Olkiewicz Świerzewski i Wspólnicy S.K.A. omówiła podstawowe obowiązki
producentów napojów związane z systemem kaucyjnym. Przedstawiła obowiązki
producentów napojów po 1 stycznia 2025 r., wyjaśniając fakty i mity
dotyczące nowych przepisów oraz jak połączyć różne obowiązki związane z
wprowadzaniem na rynek napojów, takie jak DRS, DPRy, SUP i inne. Piotr
Okurowski, prezes zarządu niedawno powołanej spółki KAUCJA.PL – Krajowy
System Kaucyjny omówił prace podjęte w celu powołania podmiotu reprezentującego
w systemie kaucyjnym oraz stojące przed nim wyzwania.
Opakowania
transportowe w świetle projektu rozporządzenia PPWR. Marta Krawczyk, Environmental
Products Development Manager z SGS Polska Sp. z o.o. przedstawiła cele i
wymagania dotyczące opakowań transportowych wynikające z projektu
rozporządzenia PPWR. Omówiła także, jakie wymagania i ograniczenia będą
obowiązywać oraz jak przygotować się do nowych wymagań PPWR.
Po każdej z prezentacji uczestnicy mieli okazję zadać
pytania prelegentom i wymienić się doświadczeniami. Konferencję prowadziła
Dorota Kozłowska, Dyrektor ds. Legislacji w Polskiej Federacji Producentów
Żywności Związek Pracodawców.
Dziękujemy wszystkim prelegentom za udział w konferencji, ich wiedza, doświadczenie i szczegółowe przedstawienie zagadnień przyczyniły się do sukcesu tego wydarzenia.
Dziękujemy także uczestnikom konferencji. Dzięki cennym uwagom i pytaniom mogliśmy pogłębić każdy z omawianych tematów.
Szczególne podziękowania kierujemy do naszych partnerów konferencji: Basell Orlen Polyolefins oraz CDM Packaging , a także do patronów konferencji: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków, Związek Polskich Przetwórców Mleka, Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, Związek POLSKIE MIĘSO oraz Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej.