Aktualności
Rynek pracy, edukacja, kompetencje. Aktualne trendy i wyniki badań
Polecamy lekturę styczniowego numeru miesięcznika „Rynek pracy, edukacja, kompetencje. Aktualne trendy i wyniki badań”, w którym znajdą Państwo najważniejsze informacje z krajowego, europejskiego i globalnego rynku pracy oraz podsumowania najciekawszych artykułów i raportów opublikowanych między 23 grudnia 2021 r. a 27 stycznia 2022 r.
W tym numerze zwracamy uwagę na:
- Według danych GUS stopa bezrobocia rejestrowanego w Polsce w grudniu 2021 r. wyniosła 5,4% i w porównaniu z poprzednim miesiącem pozostała bez zmian, a w porównaniu z grudniem 2020 r. była niższa o 0,9 p.p. Na koniec grudnia 2021 r. najwięcej osób bezrobotnych było zarejestrowano w województwie mazowieckim (129,2 tys.), a najmniej w województwie lubuskim (18,2 tys.).
- Z danych GUS wynika, że przeciętne miesięczne wynagrodzenie ogółem (brutto) w sektorze przedsiębiorstw w grudniu 2021 r. wyniosło 6644,39 zł. W porównaniu z listopadem 2021 r. wzrosło o 10,3% i o 11,2% r/r.
- Według danych Eurostatu w listopadzie 2021 r. najwyższe wskaźniki bezrobocia odnotowano w Hiszpanii (14,1%), Grecji (13,4%) i we Włoszech (9,2%). Natomiast najniższą stopę bezrobocia zarejestrowano w Czechach (2,2%), Holandii (2,7%) i w Polsce (3,0%).
Ponadto w raporcie podsumowanie badań o:
Rynek pracy w Polsce:
- Zdalnie czy w siedzibie firmy? Plany pracodawców dotyczące modelu pracy w I kw. 2022 r.
- Rynek Pracy Specjalistów 2021 - Wyjątkowy rok rekrutacji
- Rynek pracy w czasie COVID-19
- Czterodniowy tydzień pracy - Czy tego chcą pracownicy?
Europejski i pozaeuropejski rynek pracy:
- World Employment and Social Outlook: Trends 2022
- Workplace learning: determinants and consequences Insights from the 2019 European company survey
- The green employment and skills transformation Insights from a European Green Deal skills forecast scenario
Raport jest dostępny na stronie: https://www.parp.gov.pl/component/publications/publication/rynek-pracy-edukacja-kompetencje-aktualne-trendy-i-wyniki-badan-styczen-2022
Źródło: www.parp.gov.pl
Projekt
Sektorowa Rada ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości stanowi forum wymiany informacji o potrzebach i wymaganiach dotyczących zarówno kwalifikacji, jak i kompetencji pracowników wszystkich szczebli produkcji w Sektorze, z uwzględnieniem pracodawców, przedstawicieli edukacji formalnej i nieformalnej oraz rynku pracy.
Celem działania Rady jest zwiększenie wiedzy o potrzebach kwalifikacyjno-zawodowych w Sektorze.