Opracowanie niniejszej publikacji możliwe było przede wszystkim dzięki wieloletniej współpracy PFPŻ z zespołem Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej kierowanym przez prof. dr hab. Romana Urbana, najwybitniejszego krajowego autorytetu w dziedzinie badania przemian ekonomicznych gospodarki żywnościowej.
Raport zawiera także wiele danych udostępnionych przez Konfederację Przemysłu Żywności i Napojów UE (CIAA), których wykorzystanie możliwe jest dzięki członkostwu PFPŻ w tej organizacji.
W minionych latach Polska Federacja Producentów Żywności opublikowała kilka edycji szczegółowego raportu ekonomicznego, który stał się podstawowym źródłem informacji dla analityków i kadry kierowniczej przemysłu, polityków, naukowców, studentów i dziennikarzy. Zgodnie z życzeniem naszych czytelników, na potrzeby niniejszego wydawnictwa, wybraliśmy z poprzednich raportów najistotniejsze obszary i uzupełniliśmy je o sektorowe i branżowe dane z państw członkowskich UE. Całość w bardzo zwięzłej formie nakreśla obraz polskiego przetwórstwa żywnościowego w roku naszej akcesji do Unii Europejskiej.
Publikacja ukazała się równocześnie w wersji polskiej i angielskiej.
|