Znakowanie substancji dodatkowych jako składników żywności
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywnosci.
• Zamieszczając w wykazie składników dozwolone substancje dodatkowe, podaje się ich nazwę lub symbol oraz funkcję technologiczną, jaką ta substancja pełni w środku spożywczym. • Dodatkowo na opakowaniu środka spożywczego zawierającego substancje słodzące powinna być umieszczona obok nazwy produktu informacja "zawiera substancję/e słodzącą/e", a w przypadku, gdy środek spożywczy zawiera jednocześnie cukier lub cukry oraz jedną lub więcej substancji słodzących, podaje się tekst: "zawiera cukier (cukry) i substancję/e słodzącą/e". Ponadto, w określonych przypadkach na opakowaniach środków spożywczych zawierających aspartam lub sól aspartamu czy acesulfamu, konieczne jest umieszczenie adnotacji "zawiera źródło fenyloalaniny", w celu poinformowania osób chorych na fenyloketonurię.
Rozporządzenie reguluje również sposób informowania w przypadku zastosowania w środku spożywczym dużych ilości substancji będących tzw. poliolami. Znakowanie substancji dodatkowych wprowadzanych do obrotu odrębnie, nie przeznaczonych dla konsumenta finalnego.
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1333/2008:
Dodatki do żywności nieprzeznaczone do sprzedaży konsumentowi końcowemu, sprzedawane odrębnie lub w mieszaninach, w tym z innymi składnikami żywności, lub po dodaniu do nich innych substancji znakuje się, podając na ich opakowaniach lub pojemnikach następujące informacje:
1) nazwę lub numer E dla każdego dodatku do żywności lub opis handlowy obejmujący nazwę lub numer E każdego dodatku do żywności;
2) w przypadku mieszaniny kilku dodatków do żywności, w tym z innymi składnikami żywności - wykaz wszystkich składników w porządku malejącym wg ich udziału procentowego w masie całkowitej;
3) określenie "do żywności" albo określenie "ograniczone stosowanie w żywności" albo dokładniejszy opis zamierzonego zastosowania w środkach spożywczych;
5) w przypadku gdy jest to konieczne, specjalne warunki przechowywania lub użycia;
6) wskazówki dotyczące stosowania, jeżeli ich pominięcie mogłoby spowodować nieprawidłowe zastosowanie danego dodatku do żywności;
7) oznaczenie umożliwiające identyfikację danej partii lub serii;
8) nazwę lub nazwę firmową i adres producenta lub podmiotu pakującego albo sprzedawcy;
9) wskazanie maksymalnej ilości każdego składnika lub grupy składników podlegających w żywności ograniczeniu ilościowemu lub właściwe informacje umożliwiające nabywcy spełnienie wymogów określonych w przepisach wspólnotowych. Ograniczenie ilościowe jest wyrażane liczbowo lub zgodnie z zasadą quantum satis;
10) masę netto;
11) datę minimalnej trwałości lub przydatności do użycia;
12) oznaczenie wg przepisów o znakowaniu dotyczące składników alergennych.
W przypadku umieszczenia w dobrze widocznym miejscu na opakowaniu lub pojemniku zawierającym dozwoloną substancję dodatkową oznaczenia "przeznaczone do produkcji środków spożywczych, a nie do sprzedaży detalicznej", obowiązek podania informacji, o których mowa w ust. 1 pkt 3 i 6-9, dotyczy tylko dokumentów związanych z daną przesyłką, dostarczanych wraz z dostawą lub przed nią.
Informacje podawane na opakowaniach dodatków do żywności przeznaczonych do sprzedaży konsumentowi końcowemu
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1333/2008:
1) nazwę oraz numer E dla każdego dodatku do żywności lub opis handlowy obejmujący nazwę i numer E każdego dodatku; w przypadku słodzików stołowych opis handlowy obejmuje określenie "....słodzik stołowy na bazie ....." z wyszczególnieniem nazwy (nazw) substancji słodzącej (-ych) w jego składzie;
2) określenie "do żywności" albo określenie "ograniczone stosowanie do żywności" albo bardziej szczegółowy opis zamierzonego zastosowania w środkach spożywczych;
3) dodatkowe informacje przewidziane w przepisach o znakowaniu środków spożywczych
Informacje powinny być podane w języku polskim w sposób łatwy do zrozumienia, czytelny i nieusuwalny umieszczone w widocznym miejscu etykiety. Nie mogą być ukryte lub zasłonięte innym oznakowaniem, np. grafiką itp.
Etykiety opakowań słodzików stołowych zawierających alkohole wielowodorotlenowe (poliole) lub aspartam, lub sól aspartamu i acesulfamu muszą zawierać następujące ostrzeżenia:
1) alkohole wielowodorotlenowe (poliole): "nadmierne spożycie może mieć efekt przeczyszczający";
2) aspartam lub sól aspartamu i acesulfamu: "zawiera źródło fenyloalaniny".
|