Rozporządzenie dotyczy:
a)
Środków aromatyzujących stosowanych lub przeznaczonych do stosowania w środkach
spożywczych lub na środkach spożywczych, oraz materiałów źródłowych środków
aromatyzujących;
b)
Składników żywności o właściwościach aromatyzujących, oraz materiałów
źródłowych takich składników;
c)
Środków spożywczych zawierających środki aromatyzujące i/lub składniki żywności
o właściwościach aromatyzujących.
Rozporządzenie nie ma
zastosowania do:
a) Substancji
o smaku wyłącznie słodkim, kwaśnym, słonym, np. cukru, soli czy kwasu
cytrynowego;
b)
Surowych środków spożywczych;
c) Jednoskładnikowych
środków spożywczych i mieszanek takich (choć nie wyłącznie), jak świeże,
suszone lub mrożone przyprawy i/lub zioła, mieszanek herbat lub mieszanek
naparów jako takich, pod warunkiem, że nie zostały one użyte jako składniki
żywności.
|