Aktualności
Powołanie Sektorowej Rady ds. Kompetencji - Sektor żywności wysokiej jakości
Sektor produkcji żywności opiera się na mikro i małych przedsiębiorstwach działających głównie na potrzeby rynków lokalnych, oraz na średnich i dużych przedsiębiorstw, wysyłających dużą cześć produkcji na rynek UE i krajów trzecich. Polska żywność ma dobrą renomę, aby ją utrzymać stale należy podtrzymywać i polepszać jakość produktów. Jest to kluczowe z punktu widzenia rentowności przetwórstwa i produkcji surowców rolnych. Sprzedaż produktów wysokiej jakości gwarantuje uzyskanie wartości dodanej produktu. Produkcja takiej żywności jest ściśle związana z doborem i kształceniem odpowiedniej kadry. Oczekiwania społeczeństwa wobec żywności stale się zmieniają i rosną, dlatego przedsiębiorcy muszą kłaść duży nacisk na rozwój nowych kompetencji pracowniczych, w szczególności ich dopasowanie do aktualnych potrzeb rynku.
Wzrastająca konkurencja na rynku wewnętrznym i zewnętrznym rodzi potrzebę minimalizowania kosztów i zwiększania efektywności kosztów produkcji. Nie może to jednak wpływać na pogorszenie się jakości. Zwiększenie i wprowadzanie nowych kompetencji pracowników może przyczynić się do rozwiązania tego problemu. Za niezbędny należy uznać rozwój innowacyjnych technologii, których wprowadzanie wymaga zapewnienia wykwalifikowanej kadry pracowników i wprowadzenia specjalizacji w zawodach branży żywności.
Sektorowa Rada ds. Kompetencji - Sektor żywności wysokiej jakości
W odpowiedzi na powyższe wyzwania, w dniu 27 lutego 2020 r. odbyło się posiedzenie inaugurujące prace Sektorowej Rady ds. Kompetencji - Sektor żywności wysokiej jakości.
Rada stanowi forum wymiany informacji o potrzebach i wymaganiach dotyczących zarówno kwalifikacji, jak i kompetencji pracowników wszystkich szczebli produkcji w Sektorze, z uwzględnieniem pracodawców, przedstawicieli edukacji formalnej i nieformalnej oraz rynku pracy.
- zwiększenie udziału w rynku żywności wysokiej jakości poprzez działanie na rzecz ścisłej współpracy pomiędzy producentami żywności a nauką, mające na celu wypracowanie i wdrożenie nowych, innowacyjnych systemów szkoleń kadry pracowników zapewniających kształcenie na wszystkich poziomach nauczania (szkolnictwo zawodowe, technika, uczelnie wyższe);
- utworzenie platformy współpracy pomiędzy szkołami/uczelniami i pracodawcami w celu dostosowania programów kształcenia do potrzeb zmieniających się technologii i wymagań produkcyjnych, ze szczególnym uwzględnieniem produktów wysokiej jakości;
- prowadzenie stałego monitoringu zmian legislacyjnych na poziomie krajowym i UE w celu weryfikacji wymagań prawno-produkcyjnych wpływających na potrzeby kwalifikacyjne oraz proponowanie zmian legislacyjnych wpływających na poprawę kompetencji w sektorze żywności w celu zapewnienia jej wysokiej jakości,
- opracowanie Sektorowej Ramy Kwalifikacji;
- działania na rzecz nowoczesnych metod kształcenia zawodowego pozwalających na lepsze dopasowanie do potrzeb pracodawców (np. kształcenie dualne).
Platforma współpracy biznesu, nauki i instytucji branżowych
Nominacje członkowskie w skład Sektorowej Rady ds. Kompetencji - Sektor żywności wysokiej jakości wręczyli przedstawiciele Ministerstwa Rozwoju i Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości. W składzie Rady, wybranej na kadencję 2019-2023 znaleźli się:
- Paweł Badowski – Unilever Polska Sp. z o.o.
- Jan Brodawka – Karol Sp. z o.o. Sp.k.
- Jacek Czarnecki – Nestle Polska S.A.
- Agnieszka Falba-Gałkowska – FBZPR
- Andrzej Gantner – PFPŻ ZP
- Magdalena Głodek – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- Prof. dr hab. Krystyna Gutkowska – SGGW w Warszawie
- Teresa Kowalska-Suchecka – Rada Krajowego Sekretariatu Przemysłu Spożywczego NSZZ "Solidarność"
- Bogdan Kruszakin – Ośrodek Rozwoju Edukacji
- Ilona Juszczyk – Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego
- Mieczysław Obiedziński – TUV SUD Polska
- Piotr Palutkiewicz – Związek Przedsiębiorców i Pracodawców
- Dr Jacek Postupolski – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH
- Wiesław Różański – UPEMI
- Michał Rzytki – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- Prof. dr hab. Tadeusz Sikora – Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
- Prof. dr hab. Mirosław Słowiński – SGGW w Warszawie
- Dr inż. Zuzanna Szmyt – Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich
- Izabela Tańska – IGI Food Consulting
- Marta Tomaszewska-Pielacha – PFPŻ ZP
- Prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
- Justyna Wasilewko – Centrum Jakości AgroEko Sp. z o.o.
- Katarzyna Włodarczyk – Niemyjska – Rada Rynku Pracy
- Dr Katarzyna Wolnicka – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH.
- Andrzej Gantner – PFPŻ ZP – Przewodniczący Prezydium
- Prof. dr hab. Krystyna Gutkowska – SGGW w Warszawie – Członek Prezydium, Animator Pracy Rady
- Teresa Kowalska-Suchecka – Rada Krajowego Sekretariatu Przemysłu Spożywczego NSZZ "Solidarność" – Członek Prezydium
- Dr Jacek Postupolski – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Członek Prezydium
- Prof. dr hab. Tadeusz Sikora – Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie – Członek Prezydium.