HOME PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZEŃSTWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE SŁODZĄCE  
START AROMATY OPIS HANDLOWY ŚRODKÓW AROMATYZUJĄCYCH "Naturalny aromat": Art. 16 (6) rozporządzenia 1334/2008
AROMATY
“Naturalny aromat”: Art. 16 (6) rozporządzenia 1334/2008
Art. 16 ust. 6 - Określenia „naturalny aromat” można używać wyłącznie, gdy składnik aromatyzujący pochodzi z różnych materiałów źródłowych i gdy odniesienie do materiałów źródłowych nie odzwierciedlałoby ich aromatu ani smaku.

Są tu dwa warunki do spełnienia łącznego:
  1. Składnik aromatyzujący pochodzi z różnych materiałów źródłowych;
    oraz
  2. Odniesienie do materiałów źródłowych nie odzwierciedla ich aromatu ani smaku.

Jednolita interpretacja branżowa:

  • Jeśli stosowany jest jeden materiał źródłowy, a jego aromat nie jest rozpoznawalny, powinno być możliwe oznakowanie go jako "naturalny aromat”. Uwaga: Tak również brzmiała interpretacja Komisji Europejskiej.
  • Termin "aromat naturalny" może być stosowany dla środków aromatyzujących, jeśli nie istnieje wyraźny związek między różnymi materiałami źródłowymi użytymi w składniku aromatyzującym, a ogólnym smakiem/zapachem. Jeśli brak jest pewności co do takiego związku, zaleca się stosowanie określenia "naturalny środek aromatyzujący” lub „naturalny aromat".

Rozmiar: 541 bajtów
CMS by - WEB interface
Poleć stronę Drukuj Mapa Serwisu Na górę
   
2005 - 2024 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrzeżone
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij