Rozporządzenie wymaga, aby pewne środki aromatyzujące i materiały źródłowe były przedmiotem oceny i zatwierdzenia. W przyszłych dokumentach wykaz wspólnotowy będzie nazywany wykazem unijnym (listą unijną).
Następujące środki aromatyzujące (aromaty) i składniki żywności o właściwościach aromatyzujących nie wymagają oceny (art. 8[1]):
· Preparaty aromatyczne uzyskiwane z żywności;
· Środki aromatyzujące z przetworzenia termicznego uzyskiwane z żywności i wytwarzane zgodnie z Aneksem V[2]
· Prekursory środków aromatyzujących uzyskiwane z żywności;
· Składniki żywności o właściwościach aromatyzujących.
Artykuł 9[3] wyszczególnia środki aromatyzujące i materiały źródłowe, które wymagają oceny i zatwierdzenia:
· Substancje aromatyczne;
· Preparaty aromatyczne uzyskiwane ze źródeł innych niż żywność;
· Środki aromatyzujące z przetworzenia termicznego, uzyskiwane ze źródeł innych niż żywność i/lub wytwarzane w warunkach innych niż przewidziane w Aneksie V3;
· Prekursory środków aromatyzujących uzyskiwane ze źródeł innych niż żywność;
· Inne środki aromatyzujące (aromaty);
· Materiały źródłowe inne niż żywność.
Zostanie opracowany wykaz wspólnotowy, który:
· będzie wyszczególniać materiały aromatyzujące i materiały źródłowe, których użycie w lub na żywności wymaga - zgodnie z art. 9 - zatwierdzenia;
· jest formalnym wykazem materiałów aromatyzujących i materiałów źródłowych, które - zgodnie z art. 9 - podlegają ocenie, z wyłączeniem wszystkich pozostałych.
· będzie rozwijać się w miarę upływu czasu i będzie regularnie aktualizowany.
Wykaz dozwolonych substancji aromatycznych miał być przyjęty do 31 grudnia 2010 r., a następnie dołączony jako aneks do rozporządzenia.
Art. 10 - Spośród środków aromatyzujących i materiałów źródłowych, o których mowa w art. 9, można wprowadzać do obrotu i stosować w lub na środkach spożywczych wyłącznie te, które zostały
wymienione w wykazie wspólnotowym, w stosownych przypadkach na warunkach określonych w tym wykazie. |
Omawiany artykuł stosuje się po upływie 18 miesięcy od daty stosowania wykazu wspólnotowego. Dotychczas jednak nie ustalono prawnie daty stosowania tego wykazu.
W sprawie dalszych informacji zaleca się konsultację z dostawcą środków aromatyzujących (aromatów).
[1] Środki aromatyzujące i składniki żywności o właściwościach aromatyzujących, które nie wymagają oceny i zatwierdzenia
[2] Aneks V do WE/1334/2008 “Warunki wytwarzania środków aromatyzujących z przetworzenia termicznego, oraz maksymalne dopuszczalne poziomy dla niektórych substancji w środkach aromatyzujących z przetworzenia termicznego”
[3] Środki aromatyzujące i materiały źródłowe, które wymagają oceny i zatwierdzenia
|