HOME PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZEŃSTWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE SŁODZĄCE  
START AROMATY OPIS HANDLOWY ŚRODKÓW AROMATYZUJĄCYCH Stosowanie określenia "naturalny": Art. 16 (2) rozporządzenia 1334/2008
AROMATY
Stosowanie określenia "naturalny": Art. 16 (2) rozporządzenia 1334/2008

Art. 16 - Szczególne wymogi dotyczące posługiwania się określeniem „naturalny”:
Ust 2. Określenia „naturalny” można używać do opisu środka aromatyzującego wyłącznie, gdy składnik aromatyzujący zawiera tylko preparaty aromatyczne lub naturalne substancje aromatyczne.


We wszystkich przykładach wymienionych poniżej, używanie określenia "naturalny" w opisie środka aromatyzującego/aromatu jest możliwe tylko wtedy, gdy składnik aromatyzujący zawiera wyłącznie naturalne preparaty aromatyczne i/lub naturalne substancje aromatyczne.

Obecność wszelkich innych kategorii środków aromatyzujących (prekursory środków aromatyzujących, aromaty dymu wędzarniczego, itp.) uniemożliwia opisywanie aromatu jako naturalnego.
  • Składnik aromatyzujący aromatu/środka aromatyzującego musi być "w 100% naturalny” w rozumieniu art. 16 ust.2 rozporządzenia 1334/2008
  • Dodatki i inne składniki obecne w środku aromatyzującym/aromacie nie mają wpływu na jego status środka "naturalnego", np. składniki żywności takie, jak olej roślinny i maltodekstryna, oraz emulgatory, jak glikol propylenowy.

Punkt 26 preambuły rozporządzenia 1334/2008 przewiduje, że "na etykiecie należy wskazać źródło środka aromatyzującego, chyba że takie źródło nie jest rozpoznawalne w aromacie lub smaku środka spożywczego". Mówiąc ogólnie, postanowienia preambuły wyrażają intencję ustawodawców i faktycznie pomagają w interpretacji Rozporządzenia, ale nie są one prawnie wiążące. Jedynie art. 16(5) dotyczący "naturalnego środka aromatyzującego X z innymi naturalnymi aromatami" wymaga konkretnie rozpoznawalności aromatu X.


Rozmiar: 541 bajtów
CMS by - WEB interface
Poleć stronę Drukuj Mapa Serwisu Na górę
   
2005 - 2024 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrzeżone
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij