Dopuszczona do stosowania lecytyna owsiana w wyrobach kakaowych i czekoladowych
Lecytyna owsiana jest frakcjonowanym olejem owsianym, który działa jako emulgator i ułatwia produkcję wyrobów kakaowych i czekoladowych poprzez zmniejszenie lepkości i granicy plastyczności wyrobów czekoladowych. Umożliwia to łatwe pompowanie roztopionej czekolady podczas przetwarzania. Ponadto lecytyna owsiana zapobiega pojawianiu się na powierzchni produktów wykwitu tłuszczu – szarawego nalotu – podczas przechowywania.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ocenił bezpieczeństwo lecytyny owsianej jako dodatku do żywności i w swojej opinii z dnia 10 grudnia 2019 r. i stwierdził, że nie ma zagrożenia co do bezpieczeństwa stosowania lecytyny owsianej jako dodatku do żywności w odniesieniu do proponowanego przez wnioskodawcę stosowania i poziomów stosowania.
Lecytyna owsiana uzyskała numer E 322a i może być stosowana w wyrobach kakaowych i czekoladowych (objętych dyrektywą 2000/36/WE) w dawce do 20 000 mg/kg.
Rozporządzenie (UE) nr 231/2012 zostało odpowiednio uzupełnione o specyfikację dla lecytyny owsianej E 322a.
Rozporządzenie Komisji (UE) 2022/1023 wejdzie w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym UE.