Nowe przepisy
- „Poznaj Dobrą Żywność” – zmiana trybu postępowania
- Alkaloidy pirolizydynowe - najwyższe dopuszczalne poziomy - opublikowane rozporządzenie Komisji Europejskiej
- Apel do Premiera w sprawie maksymalnych cen energii elektrycznej dla dużych firm przetwórczych
- Badania i szkolenia pracowników - Stanowisko Głównego Inspektora Pracy
- Barwnik E 160b - zmiana nazwy i zastosowania
- Chronione Oznaczenie Geograficzne – „Podpiwek kujawski”
- COVID-19 - Zmiana rozp. dot ograniczeń, nakazów i zakazów
- COVID-19 - Nakazy i ograniczenia - opublikowane nowe rozporządzenie
- COVID-19 - Odległość na stanowiskach pracy - zmiana rozporządzenia
- COVID-19 - Opublikowane rozporządzenie dot. zakazów i nakazów
- COVID-19 - Zasłanianie ust i nosa - opublikowana zmiana rozporządzenia
- COVID-19 Wytyczne dla branży spożywczej i ligistyki
- COVID-19 Wytyczne dla organizacji pracy biurowej
- Decyzja Wykonawcza KE (UE) 2019/2031 z dn. 12/11/2019 ustanawiająca konkluzje dot. najlepszych dostępnych technik (BAT) w odniesieniu do przemysłu spożywczego, produkcji napojów i mleczarskiego zg. z Dyrektywą PE i Rady 2010/75/UE (Dz.Urz. UE 2019 L)
- Dopuszczona do stosowania lecytyna owsiana w wyrobach kakaowych i czekoladowych
- Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/904 z dnia 5/06/2019 r. w sprawie zmniejszenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko
- Dyrektywa ws. należytej staranności przedsiębiorstw (CSDDD) opublikowana w Dzienniku Urzędowym UE
- Działanie gastronomii w trakcie epidemii SARS-CoV-2
- Ekstrakty zielonej herbaty - opublikowane rozporządzenie KE
- Glikozydy stewiolowe - zmiana rozporządzenia UE
- Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych od 1 lipca 2020 roku
- Izomery trans kwasów tłuszczowych – obowiązuje limit zawartości w środkach spożywczych
- Jaja nieoznakowane dla przemysłu spożywczego
- Kadm - najwyższe dopuszczalne poziomy w środkach spożywczych - zmiana rozporządzenia UE
- Kolejne kroki w walce z koronawirusem
- Komisja Europejska wprowadza zmiany w zakresie redystrybucji żywności
- Konsolidacja nadzoru nad jakością handlową żywności
- Konsultacje publiczne dot. powszechnego i „bezparagonowego” systemu kaucyjnego
- Konsultacje: Ułatwienia prowadzenia przez rolników rolniczego handlu detalicznego
- Limity substancji perfluoroalkilowych w niektórych środkach spożywczych - opublikowane rozporządzenie unijne
- MKiŚ: Hałas - projekt zmiany ustawy o zmianie ustawy - Prawo ochrony środowiska oraz niektórych innych ustaw
- MRiRW: Projekt ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej
- Nadchloran w żywności
- Najwyższe dopuszczalne poziomy alkaloidów w środkach spożywczych - opublikowane rozporządzenia unijne
- Nazewnictwo roślinnych zamienników produktów zwierzęcych
- Nowa ustawa o rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej
- Nowe przepisy – znakowanie mięsa flagą kraju pochodzenia
- Nowe regulacje prawne w zakresie ochrony konsumentów. Podwójna jakość produktów
- Nowy tekst projektu ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi
- Ograniczenia wprowadzone przez Republikę Białorusi z uwagi na występowanie w Polsce ASF (aktualizacja)
- Postępowanie z odpadami podczas epidemii
- Pozostałości chloranu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
- Produkcja ekologiczna - PE przesunął o rok stosowanie rozporządzenia 2018/848
- Produkcja ekologiczna - przesunięty termin stosowania rozporządzenia 2018/848
- Projekt ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw
- Projekt ustawy o zmianie ustawy o odpadach oraz niektórych innych ustaw
- Przegląd prawodawstwa UE nt. dobrostanu zwierząt
- Przyjęta Strategia Komisji Europejskiej "Od pola do stołu"
- Rozp. KE (UE) 2020/2040 z dn. 11/12/2020 zm. Rozp. (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do NDP alkaloidów pirolizydynowych w niektórych środkach spożywczych (Dz.Urz.UE L 420)
- Rozp. KE (UE) 2020/749 z dn. 4/06/2020
- Rozp. KE (UE) 2021/382 z 3/03/2021 zm. załączniki do rozp. (WE) 852/2004 PE i Rady ws. higieny środków spożywczych w odniesieniu do zarządzania alergenami pokarmowymi, redystrybucji żywności i kultury bezpieczeństwa żywności
- Rozp. KE (UE) nr 2020/771 z dn. 11/06/2020
- Rozp. Komisji UE) 2020/1322 z dn. 23/09/2020 zmieniające rozp. (WE) nr 1881/2006
- Rozp. MRiRW z dn. 27/01/2020 ws. długości okresów karencji poprzedzających pozyskanie ze zwierząt lub od zwierząt produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do oznakowania jako wolne od organizmów GM, w których nie stosuje się GM pasz (DZ.U.2020.161)
- Rozp. PE i Rady 2020/1693 z 11/11/2020 zmieniające rozp. (UE) 2018/848 ws. produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do daty rozpoczęcia jego stosowania oraz niektórych innych dat
- Rozp. Wykonawcze KE (UE) 2020/500, 2020/484, 2020/206 dot. nowej żywności oraz żywności tradycyjnej
- Rozp. wykonawcze Komisji (UE) 2020/24 z dn. 13/01/2020 zezwalające na rozszerzenie zastosowania nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) jako nowej żywności (Dz.Urz.UE 2020 L 8)
- Rozporządzenia KE (UE) dot. zmian zał. II do Rozp. PE i Rady nr 1333/2008 ws. dodatków do żywności (2020/355, 2020/356, 2020/351, 2020/279)
- Rozporządzenia Komisji (UE) dot. zmiany załącznika II do rozporządzenia PE i Rady nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności oraz załącznika do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 ustanawiającego specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008
- Rozporządzenia MKiŚ - odpady opakowaniowe
- Rozporządzenia wykonawcze Komisji (UE) 2018/469, 2018/462, 2018/461, 2018/460 dotyczące nowej żywności
- Rozporządzenia wykonawcze Komisji (UE) 2019/109, 2019/110 dotyczące nowej żywności
- Rozporządzenie Komisji (UE) 2019/649 z dn. 24/04/2019 zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 PE i Rady w odniesieniu do izomerów trans kwasów tłuszczowych innych niż izomery trans kwasów tłuszczowych naturalnie występujące w tłuszczu pochodzenia zwierzęcego
- Rozporządzenie Komisji (UE) 2019/650 z dn. 24/04/2019 zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 PE i Rady w odniesieniu do johimby lekarskiej
- Rozporządzenie Komisji (UE) 2020/1419 z dn. 7/10/2020 zmieniające załącznik II do rozp. (WE) nr 1333/2008 (PE) i Rady w odniesieniu do stosowania kwasu askorbinowego (E 300) i kwasu cytrynowego (E 330) na białych warzywach przeznaczonych do dalszego przetwarzania (DZ.URZ. UE L 326)
- Rozporządzenie Komisji (UE) 2021/1399 z dnia 24 sierpnia 2021 r.
- Rozporządzenie Komisji 2021/686 z dnia 23 kwietnia 2021 r.
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 24/07/2019 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy państwowej inspekcji sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności
- Rozporządzenie MRiRW z 22/06/2020 zmieniające rozporządzenie ws. znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (DZ.U.2020.1149)
- Rozporządzenie w sprawie obliczania poziomów przygotowania do ponownego użycia i recyklingu odpadów komunalnych
- Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2018/1991, 2018/2016. 2018/2017 dotyczące żywności tradycyjnej
- Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2018/555 z dnia 9 kwietnia 2018 r. dotyczące wieloletniego skoordynowanego unijnego programu kontroli na lata 2019, 2020 i 2021, mającego na celu zapewnienie zgodności z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na jej powierzchni, a także mającego na celu ocenę narażenia konsumenta na te pozostałości
- Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2018/775 z dnia 28 maja 2018 r. ustanawiające zasady stosowania art. 26 ust. 3 rozporządzenia PE i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, w odniesieniu do reguł dotyczących wskazywania kraju lub miejsca pochodzenia podstawowego składnika środka spożywczego
- Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/1318 z dnia 9 sierpnia 2021 r.
- Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/686 z dnia 23 kwietnia 2021 r.
- Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/882 z dnia 1 czerwca 2021 r.
- Sprostowanie do rozporządzenia nr 1169/2011 w sprawie znakowania środków spożywczych
- Sprostowanie do zawiadomienia Komisji w spr. pytań i odpowiedzi dot. stosowania rozporządzenia PEi Rady (UE) nr 1169/2011 w spr. przekazywania konsumentom informacji nt. żywności (Dz.U.C 196 Z 8.6.2018)
- Stan prawny bisfenolu A oraz aktualne prace, w tym nowa opinia EFSA, w świetle przyszłych działań regulacyjnych na poziomie UE
- Stanowisko Urzędu Ochrony Danych Osobowych ws. sprawdzania temperatury w celu zapobiegania rozprzestrzeniania się COVID-19
- Stawki opłat za korzystanie środowiska w 2021 r.
- Stosowanie barwników w zamiennikach łososia
- Substancje aromatyczne wycofane z unijnego wykazu
- Tarcza Finansowa PFR dla Firm i Pracowników
- Ułatwienia w przyjeździe pracowników sezonowych do Polski
- Urzędowe kontrole żywności podczas epidemii - opublikowane rozporządzenie KE
- Ustawa z 14/02/2020 o zmianie niektórych ustaw w zw. z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów (DZ.U.2020.1492 ze zm.)
- Ustawa z dn. 19/07/2019 o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności
- Ustawa z dn. 19/11/2020 o zmianie ustawy o paszach (Dz.U.2020.2175)
- Ustawa z dn. 23/01/2020 o zm. ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spoż. oraz niektórych innych ustaw (Dz.U.2020.285)
- Ustawa z dnia 13 czerwca 2019 r. o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów
- Ustawy tworzące „tarczę antykryzysową” podpisane przez Prezydenta
- Wytyczne KE w sprawie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności na potrzeby działalności detalicznej w sektorze spożywczym, w tym darowizn żywności
- Zawiadomienie KE zaw. Wytyczne ws. systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności na potrzeby działalności detalicznej w sektorze spożywczym, w tym darowizn żywności (DZ.URZ. UE C 199)
- Zawiadomienie Komisji – Wytyczne Komisji dotyczące produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych
- Zawiadomienie Komisji - Wytyczne dot. wykładni i stosowania Dyrektywy RAdy 93/13/EWG w spr. nieuczciwych warunków w umowach konsumenckich
- Zawiadomienie Komisji - Wytyczne zawierające wspólne rozumienie pojęcia „szkody wyrządzonej środowisku naturalnemu” zdefiniowanej w art. 2 dyrektywy 2004/35/WE Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie odpowiedzialności za środowisko w odniesieniu do zapobiegania i zaradzania szkodom wyrządzonym środowisku naturalnemu (2021/C 118/01)
- Zawiadomienie Komisji ws. stosowania przepisów art. 26 ust. 3 Rozp. (UE) nr 1169/2011 (2020/C 32/01)
- Zmiana ustawy o Inspekcji Weterynaryjnej
- Zmiana ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach - podpisana przez Prezydenta
- Zmiany ustawowe dotyczące wysokości opłaty za odbiór i zagospodarowanie odpadów
- Znakowanie produktów – pochodzenie składnika podstawowego produktu