Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Prace Komisji Europejskiej zmierzające do uregulowania kwestii żywności dla sportowców
W ramach grupy roboczej Komisji Europejskiej ds. żywności dietetycznej trwają dyskusje na temat środków spożywczych zaspokajających zapotrzebowanie organizmu przy intensywnym wysiłku fizycznym, zwłaszcza sportowców. Jest to kategoria środków dietetycznych wymieniona w załączniku 1 do dyrektywy ramowej 89/398/EWG, dla której planowano stworzenie dyrektywy specyficznej. Obecnie Komisja Europejska rewidując dyrektywę ramową musi zmierzyć się z problemem tej kategorii środków dietetycznych.

W ramach dyskusji Komisja bierze pod uwagę następujące opcje działania w stosunku do tej kategorii środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego:
A – brak działań na szczeblu Unii Europejskiej - Państwa członkowskie mogą utrzymać lub przyjąć krajowe środki wykonawcze;
B – przyjąć Dyrektywę Komisji ustalającą specyficzne wymagania dla składu tych produktów – harmonizacja wymagań odnośnie składu i znakowania;
C – zmienić dyrektywę ramową 89/398/EWG, wykreślając te produkty z załącznika 1; tzn. nie byłyby one przedmiotem odrębnej dyrektywy, ale mogłyby być wprowadzane do obrotu jako środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego i podlegać procedurze powiadamiania właściwych urzędów państw członkowskich zgodnie z art. 9 ww. dyrektywy
D – zmienić dyrektywę ramową 89/398/EEC wykluczając tę kategorię produktów z jej zakresu – produkty nie mogłyby być sprzedawane jako środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego.

Ze wstępnego stanowiska Komisji Europejskiej wynika, że preferowanym rozwiązaniem jest przyjęcie specyficznego wertykalnego aktu prawnego regulującego skład i sposób znakowania produktów zaspokajających zapotrzebowanie organizmu przy intensywnym wysiłku fizycznym. Większość przedstawicieli Państw członkowskich, w tym Polski, również opowiadała się za tym rozwiązaniem, argumentując swoją decyzję tym, że jest to bardzo ważna kategoria żywności, rynek tych produktów jest bardzo duży, często występują rozbieżności w kwalifikacji produktów między państwami członkowskimi oraz generalne trudności kwalifikacji produktów z pogranicza środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego – suplement diety, oraz dużym obciążeniem administracyjnym związanym z licznymi powiadomieniami zgodnie z art. 9.

Stworzenie dyrektywy z wymaganiami dla tej grupy produktów będzie bardzo trudne, pracochłonne i długotrwałe. Z raportu SCF z roku 2000/2001 wynika, że dwie kategorie produktów mogą być przydatne w żywieniu sportowców, tzn. produkty wysokowęglowodanowe oraz izotoniczne napoje dostarczające elektrolity. Odżywki dostarczające białka lub wolnych aminokwasów zostały uznane za niewpływające w większym stopniu na syntezę białek w organizmie niż prawidłowo zbilansowany posiłek. Jeśli chodzi o suplementy diety witaminowo- mineralne w opinii stwierdzono, że nie ma potrzeby dodatkowej suplementacji.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij