Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
GDA - Wskazane Dzienne Spożycie
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Food Lex
Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
ABC Magazynowania
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego


Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

02.09.2016


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

02.09.2016


Kontrole podatkowe u przedsiębiorców z branży spożywczej

Działalność gospodarcza w zakresie handlu hurtowego, jak i detalicznego produktami spożywczymi i tytoniem znajduje się w kręgu szczególnego zainteresowania organów podatkowych. Wynika to w szczególności z Krajowego Planu Działań Administracji Podatkowej na 2016 r.

20.09.2016

Badania opinii konsumentów jako dowód w procesach sądowych w branży spożywczej

Celem obecnie obowiązujących regulacji dotyczących odpowiedniego oznakowania środków spożywczych jest to, by konsument otrzymał pełne i zgodne z prawdą informacje na temat nabywanego produktu.

20.09.2016


więcej aktualności
Znakowanie - pl

Wiadomości

Sejm uchwalił ustawę o eliminowaniu nieuczciwych praktyk handlowych

Wyeliminowanie nieuczciwych praktyk handlowych w relacji z producentami rolnymi i przetwórcami żywności - zakłada uchwalona w środę przez Sejm ustawa. Prezes UOKiK będzie mógł nałożyć na podmiot wykorzystujący przewagę kontraktową karę do 3 proc. obrotu firmy.

01.12.2016


Senat przyjął ustawę umożliwiającą rolnikom sprzedaż towarów bez podatku

Senat przyjął w bloku głosowań ustawę o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników, która zakłada zwolnienie rolników z podatku od sprzedaży wytworzonej przez siebie żywności do wysokości 20 tys. zł rocznie. Przyjęta została przyjęta bez poprawek, co oznacza, że o...

01.12.2016


Minister rolnictwa: będzie jedna inspekcja badająca żywność

Projekty ustaw dot. połączenia inspekcji nadzorujących bezpieczeństwo i jakość żywności w jedną instytucję trafią pod obrady rządu na przełomie roku - poinformował minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel. Minister zdrowia nadal przeciwny jest włączeniu inspekcji sanitarnej do nowej struktury.

29.11.2016


Prezydent podpisał ustawę o innowacyjności

Nowa ustawa dotycząca innowacyjności. Firmy będą mogły korzystać z większych ulg na działalność badawczo-rozwojową, a naukowcy więcej zyskają z komercjalizacji swoich wynalazków - to spodziewane skutki ustawy o innowacyjności, którą w środę podpisał prezydent Andrzej Duda.

23.11.2016


więcej aktualności

Powiew wiosny, czyli 9. Międzynarodowe Targi Opakowań Packaging Innovations w Warszawie

Choć jesień za oknem, to warto z niecierpliwością czekać na wiosnę. 4-5 kwietnia 2017 w EXPO XXI Warszawa odbędzie się już dziewiąta edycja Międzynarodowych Targów Opakowań Packaging Innovations. Impreza z każdym rokiem staje się większa. Poprzednia edycja Targów pobiła frekwencyjny rekord –...

28.11.2016


Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: „Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym”

Kwestie związane z kontrolą żywności w łańcuchu spożywczym były głównym tematem konferencji, zorganizowanej w dniu 17 listopada 2016 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” w Warszawie.

25.11.2016


III Forum Sektora Wołowiny

W dniach 25-26 listopada 2016 r. na terenie PTAK WARSAW EXPO przy Al. Katowickiej 62 w Nadarzynie podczas Międzynarodowych Targów Maszyn i Urządzeń dla Rolnictwa oraz Produktów Rolno-Spożywczych „Centralne Targi Rolnicze 2016” odbędzie się III Forum Sektora Wołowiny. PFPŻ ZP objął wyda...

23.11.2016


Uroczystość 20-lecia działalności PFPŻ ZP w trakcie VII „Forum 100” - Dorocznej Gali Przemysłu Żywnościowego

Ponad dwustu sześćdziesięciu przedstawicieli przemysłu żywnościowego oraz świata nauki, polityki, gospodarki i mediów wzięło udział w VII „Forum 100” – Dorocznej Gali Przemysłu Żywnościowego połączonej z jubileuszem 20-lecia działalności Polskiej Federacji Producentów Żywności Zw...

23.11.2016


więcej aktualności
Znakowanie - eu

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Bezpieczeństwo opakowań napojów, soków i wód

Opakowania artykułów spożywczych, muszą spełniać bardzo wysokie wymagania, ale kryterium bezpieczeństwa jest decydującym elementem.

17.11.2016


Nieuzasadniony strach przed dodatkami do żywności

Strach przed dodatkami do żywności wynika z niewłaściwej wiedzy, często szerzonej i powielanej przez osoby, które prezentują subiektywne poglądy, a nie fakty bazujące na badaniach naukowych. Czym są właściwie dodatki do żywności i czy należy się ich bać?

07.11.2016


Ekologiczne nie zawsze najlepsze

Rozmowa z prof. dr. hab. Janem K. Ludwickim, kierownikiem Zakładu Toksykologii i Oceny Ryzyka w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego - Państwowym Zakładzie Higieny.

17.08.2016

więcej aktualności

Uroczystość 20-lecia działalności PFPŻ ZP w trakcie ...

Ponad dwustu sześćdziesięciu przedstawicieli przemysłu żywnościowego oraz świata nauki, polityki, gospodarki i mediów wzięło udział w VII „Forum 100” – Dorocznej Gali Przemysłu Żywnościowego połączonej z jubileuszem 20-lecia działalności Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców.
więcej

Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: R...

Wymagania prawne w zakresie znakowania w tym reklamy i marketingu produktów spożywczych były głównym tematem konferencji, zorganizowanej w dniu 6 października 2016 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” w Warszawie.
więcej

Kolejny sukces seminarium PFPŻ ZP zorganizowanego w ...

Ponad 120 osób, głównie ekspertów-przedstawicieli przedsiębiorstw spożywczych z całej Polski, wzięło udział w bezpłatnym seminarium „Jakość w przemyśle spożywczym w świetle wymagań prawnych”, które zorganizowała PFPŻ ZP po raz trzeci podczas targów POLAGRA-FOOD i POLAGRA-TECH w Poznaniu.
więcej

Wiadomości z firm

Naukowcy Nestlé odkryli, jak zmniejszyć zawartość cukru w czekoladzie, zachowując jej słodki smak

Używając wyłącznie naturalnych składników, naukowcy Nestlé znaleźli sposób na zmniejszenie zawartości cukru w czekoladzie, przy jednoczesnym zachowaniu jej wyśmienitego słodkiego smaku.

02.12.2016



Podwójny jubileusz 90-lecia: dziecko z logo marki Gerber i Fabryka Nestlé w Rzeszowie wytwarzająca produkty Gerber obchodzą swoje urodziny!

Ann Turner Cook, znana jako „dziecko Gerbera”, właśnie skończyła 90 lat. Jako kilkumiesięczna dziewczynka została sportretowana przez przyjaciółkę swojej matki. Wkrótce po tym rysunek trafił na produkty producenta żywności dla dzieci i stał się oficjalnym znakiem towarowym firmy. W tym...

25.11.2016



Sukcesy środowiskowe PepsiCo w Polsce doceniane i nagradzane!

PepsiCo zostało ostatnio wyróżnione prestiżową nagrodą „Wzorzec. Efektywny projekt energetyczny 2016” za oszczędność energii w polskich zakładach firmy. PepsiCo otrzymało także wyróżnienie w konkursie„Eko-odpowiedzialni w Biznesie" za swoją politykę opartą na zrównoważonym rozwoj...

22.11.2016



PEPSICO zwycięzcą badania satysfakcji współpracy według sieci handlowych w Polsce

Firma PepsiCo została sklasyfikowana na 1. miejscu przez działające w Polsce sieci handlowe pod względem satysfakcji współpracy z dostawcami produktów z kategorii dóbr szybkozbywalnych. W badaniu FMCG, typu Core Benchmark Set, zrealizowanym przez Advantage Group w 2016 roku, dziewiętnastu znanych ...

18.11.2016



Nestlé na podium w rankingu TOP Marka

Firma Nestlé Polska zdobyła w najnowszym rankingu TOP Marka, przygotowanym przez magazyn Press i Press-Service Monitoring Mediów, drugie miejsce w branży artykułów spożywczych. Przy tworzeniu klasyfikacji przeanalizowano blisko 18 milionów publikacji.

18.11.2016



115 000 młodych Europejczyków skorzystało już z Sojuszu dla Młodych, w tym samo Nestlé zaoferowało aż 32 000 szans zatrudnienia

Od 2014 roku programem „Sojusz dla Młodych” (ang. „Alliance for YOUth”) zostało objętych łącznie 115 000 młodych Europejczyków, w tym w Polsce prawie 2000 osób. Firmy zaangażowane w Sojusz jednak na tym nie poprzestają – do 2020 roku zaoferowały stworzenie dla ludzi m...

16.11.2016



więcej aktualności

Nowa linia produkcyjna za 10 mln złotych na 90. urodziny fabryki Nestlé w Rzeszowie

Ponad 100 mln sztuk produktów rocznie, blisko 90 ton odżywek dla dzieci dziennie, 10 mln złotych przeznaczonych na powstanie nowej linii produkcyjnej, prawie 330 wytwarzanych produktów, sprzedawanych w Polsce oraz eksportowanych m.in. do Rosji, Finlandii, Izraela i na Ukrainę. Fabryka Nestlé w Rze...

23.11.2016



FRONERI – nowa globalna spółka joint venture na rynku lodów i mrożonek

Po spełnieniu wszystkich formalnych wymagań, Nestlé i R&R zawarły porozumienie o utworzeniu FRONERI, nowej spółki joint venture w przemyśle lodów, mrożonek i mlecznych deserów mrożonych. Nestlé i PAI Partners mają równe udziały w spółce.

03.10.2016



Komunikat Żywiec Zdrój w sprawie incydentu w Bolesławcu

Wszystkie zakończone dotąd badania i analizy prowadzone przez służby sanitarne nie wykazały żadnych nieprawidłowości. Bezpieczeństwo produktów Żywiec Zdrój nie zostało zakwestionowane, więc podjęliśmy decyzję o wznowieniu sprzedaży dwóch wstrzymanych wcześniej serii wody mocno gazowanej Żywioł S:0...

28.09.2016



Kwartalnik Food-Lex zaprasza do odwiedzenia stoiska na Targach Polagra- Food w Poznaniu!

Zapraszamy Państwa do odwiedzenia naszego stoiska podczas bloku Targów Polagra-Food i Polagra-Tech w Poznaniu w dniach 26-27.09.2016 r.

21.09.2016



Nestlé od 2017 roku z nowym prezesem

Od 1 stycznia 2017 roku koncern Nestlé, który w tym roku obchodzi 150-lecie, będzie miał nowego prezesa. Paul Bulcke, obecnie pełniący tę funkcję, zostanie Przewodniczącym Rady Nadzorczej. Nowym prezesem koncernu Nestlé zostanie 50-letni Ulf Mark Schneider, który od 2003 roku jest prezesem Freseni...

28.06.2016



Międzynarodowe Święto Czekolady w Kargowej po raz 6 razem z Nestlé!

Największa fabryka słodyczy w regionie – zakład Nestlé w Kargowej – po raz kolejny otwiera swoje podwoje dla wszystkich miłośników słodkości w ramach VI Międzynarodowego Święta Czekolady. Słodkie święto w Kargowej trwać będzie cały weekend 4 i 5 czerwca. Na wszystkich uczestników impre...

03.06.2016



więcej aktualności

Wszystkie Liony w Europie pochodzą z Kargowej

Każdy baton Lion dostępny w Europie pochodzi z polskiej fabryki w Kargowej w województwie lubuskim. Z linii produkcyjnej w zakładzie w Kargowej schodzi blisko 3 mln sztuk dziennie. Batony sprzedawane są w Polsce i dystrybuowane do co najmniej 26 europejskich krajów. Produkcja popularnego batona z ...

05.09.2016



Rekordowe lato Kaktusa – sprzedano już o 60% więcej lodów tej marki niż w zeszłym roku!

Popularność lodów Kaktus bije na głowę pozostałe zimne przekąski. Znane lody na patyku z zieloną polewką wywodzą się z Niemiec. W Polsce w sklepowych lodówkach pojawiły się po raz w pierwszy w 1994 roku. Po ponad 20 lat Kaktus stał się jednym z najpopularniejszych lodów. Jest uwielbiany zarówno pr...

05.08.2016



Nawet 1,5 miliona sztuk lodów dziennie produkowanych jest w fabryce w Namysłowie

Już tylko zła pogoda może przeszkodzić Nestlé w osiągnięciu rekordowych wyników w segmencie lodów. Koncern do końca lipca wypełnił 85% zaplanowanego na ten rok w Polsce celu biznesowego, a w fabryce w Namysłowie produkowanych jest nawet 1,5 mln sztuk lodów dziennie!

02.08.2016



Magia zamknięta w opakowaniu Maggi – historia jednej z najpopularniejszych przypraw na świecie

Magia zamknięta w opakowaniu Maggi – historia jednej z najpopularniejszych przypraw na świecie Julius Maggi, założyciel marki noszącej jego imię, w ostatnich dekadach XIX wieku marzył o stworzeniu produktów żywnościowych, które stałyby się tak wszechobecne jak sól czy pieprz. Marzył też o ...

25.07.2016



Sprawdź jak Pepsi rozdało bilety na UEFA Champions League!

Potrafiłbyś z marszu zacząć komentować przyjazd trolejbusu z zaangażowaniem jak podczas meczu ulubionej drużyny? Najgłośniej, najmocniej i najbardziej energetycznie jak potrafisz? Na przystanku w środku miasta, pełnym nie mniej od Ciebie zaskoczonych ludzi?

31.05.2016



Nestlé numerem jeden w rankingu Effie Effectiveness Index 2016

Światowy ranking Effie Effectiveness Index 2016 wyróżnił skuteczność kampanii marketingowych KitKat i Nescafé – marek firmy Nestlé. Koncern zajął pierwsze miejsce w kategorii „Żywność”, a czwarte w klasyfikacji generalnej tego prestiżowego rankingu.

11.05.2016



więcej aktualności

Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



Do 15 kwietnia Nestlé przyjmuje aplikacje na „Letnią Praktykę z Nestlé”. To szansa na zdobycie cennego doświadczenia zawodowego w międzynarodowej firmie

Jak co roku, Nestlé zaprasza na płatne letnie praktyki. Przez 3 miesiące, od 1 lipca do 30 września, młodzi praktykanci będą mogli zobaczyć jak wygląda praca w międzynarodowej firmie i zdobywać doświadczenie zawodowe u największego światowego producenta spożywczego.

31.03.2015



więcej aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij