Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
GDA - Wskazane Dzienne Spożycie
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Food Lex
Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
ABC Magazynowania
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego


Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

02.11.2015


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

30.06.2016


Przewodnik Komisji Europejskiej dotyczący kategorii środków spożywczych ujętych w rozporządzeniu 1333/2008

Aby podjąć decyzję, jakie substancje dodatkowe są dopuszczone do danego produktu, należy przyporządkować produkt do odpowiedniej kategorii i podkategorii. Biorąc pod uwagę różnorodność produktów spożywczych dostępnych na rynku, często o złożonym składzie, zaklasyfikowanie produktu do odpowiedniej kategorii może stanowić problem zarówno ...

20.05.2016

Wymagania dotyczące bezpieczeństwa lakierowanych metalowych puszek stosowanych w przemyśle spożywczym

Lakierowane metalowe puszki przeznaczone do pakowania produktów spożywczych, aby były bezpieczne i nie stanowiły źródła zanieczyszczenia żywności substancjami chemicznymi, muszą spełniać wymagania odpowiednich przepisów prawnych Unii Europejskiej.

20.05.2016


więcej aktualności
Znakowanie - pl

Wiadomości

Znakowanie - eu

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Ekologiczne nie zawsze najlepsze

Rozmowa z prof. dr. hab. Janem K. Ludwickim, kierownikiem Zakładu Toksykologii i Oceny Ryzyka w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego - Państwowym Zakładzie Higieny.

17.08.2016


Czy głębokość źródła, z którego jest czerpana woda, ma znaczenie?

Jakość wody podziemnej zarówno w aspekcie czystości, a więc i jakości bezpiecznej dla zdrowia, jak też składu chemicznego, zależy od uwarunkowań geologicznych w miejscu występowania zasobów tej wody.

02.08.2016


Pasteryzacja – co nam daje?

Pasteryzacja jest jedną z najstarszych metod utrwalania żywności, która niesłusznie jest utożsamiana z pozbawianiem żywności wartości odżywczych. Wynika to najprawdopodobniej z braku znajomości tego procesu i jego właściwości.

14.07.2016

więcej aktualności

Relacja z "Akademii PFPŻ ZP - jakość i bezpieczeństw...

W dniach 8 - 9 czerwca 2016 r. w Józefowie/ k Warszawy odbyła się dwudniowa „Akademia PFPŻ ZP - jakość i bezpieczeństwo żywności” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik prawa żywnościowego „Food-Lex”.
więcej

Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt. ̶...

Aktualne wymagania prawne w zakresie składników produktów spożywczych były głównym tematem konferencji, zorganizowanej w dniu 3 marca 2016 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” w Warszawie.
więcej

Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: R...

Zapewnienie bezpieczeństwa i odpowiedniej jakości produktów spożywczych było głównym tematem konferencji, zorganizowanej w dniu 29 października 2015 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” w Warszawie.
więcej

Wiadomości z firm

6 edycja programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” marki WINIARY dobiegła końca

2 500 szkół, 180 000 uczniów i 3 100 nauczycieli – oto bilans kolejnej, 6 edycji programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” marki WINIARY. Ogólnopolski program edukacyjny realizowany od 2010 roku na stałe wpisał się w kalendarz pracy gimnazjalistów. Czym po 6 latach organizato...

18.07.2016



Znamy już wyniki głosowania na siłownie terenowe od Nestlé!

Internauci zadecydowali – w Hajnówce, Markach, Pabianicach oraz 13 innych lokalizacjach powstaną siłownie terenowe ufundowane w ramach programu „Nestlé porusza Polskę” zorganizowanego z okazji 150-lecia działalności firmy. W ogólnopolskim plebiscycie Nestlé konkurowało ze sobą a...

18.07.2016



Nestlé w czołówce najlepszych pracodawców na świecie

W najnowszym rankingu portalu LinkedIn „Top Attractors”, czyli ogólnoświatowym zestawieniu pracodawców, którzy najskuteczniej przyciągają talenty, Nestlé zajęło 12. z 40. wyróżnionych miejsc. Międzynarodowy koncern został również uznany za jednego z najatrakcyjniejszych pracodawców na ...

05.07.2016



Nestlé partnerem w międzynarodowym programie przeciw marnowaniu żywności

Marnowanie żywności jest plagą współczesnego świata – szacuje się, że aż jedna trzecia żywności produkowanej globalnie ląduje na śmietniku. By walczyć z tym problemem, powołano właśnie międzynarodowy program ramowy, w którym udział bierze Nestlé jako wiodący, światowy producent żywności. Pie...

27.06.2016



Nestlé wspiera Unię Europejską w stworzeniu polityki na rzecz lepszej żywności

Ponad 300 osobistości ze świata polityki Unii Europejskiej, ambasadorów, przedstawicieli unijnych instytucji, organizacji pozarządowych oraz ekspertów ds. żywienia spotkało się na obchodach 150-lecia Nestlé, które miały miejsce 21 czerwca w Brukseli. Podczas uroczystości dyskutowano o zrównoważony...

27.06.2016



Dzień Dziecka na sportowo: „Lekkoatletyka dla Każdego” w Włocławku

Włocławek postawił na sportowy Dzień Dziecka. Z tej okazji na mieszkańców miasta czekało wiele sportowych atrakcji zorganizowanych w ramach programu „Lekkoatletyka dla Każdego”. 1 czerwca na Placu Grodzkim przed Wzorcownią powstało Miasteczko Lekkoatletyczne, gdzie można było m.in. sko...

03.06.2016



więcej aktualności

Nestlé od 2017 roku z nowym prezesem

Od 1 stycznia 2017 roku koncern Nestlé, który w tym roku obchodzi 150-lecie, będzie miał nowego prezesa. Paul Bulcke, obecnie pełniący tę funkcję, zostanie Przewodniczącym Rady Nadzorczej. Nowym prezesem koncernu Nestlé zostanie 50-letni Ulf Mark Schneider, który od 2003 roku jest prezesem Freseni...

28.06.2016



Międzynarodowe Święto Czekolady w Kargowej po raz 6 razem z Nestlé!

Największa fabryka słodyczy w regionie – zakład Nestlé w Kargowej – po raz kolejny otwiera swoje podwoje dla wszystkich miłośników słodkości w ramach VI Międzynarodowego Święta Czekolady. Słodkie święto w Kargowej trwać będzie cały weekend 4 i 5 czerwca. Na wszystkich uczestników impre...

03.06.2016



Zmiana na stanowisku dyrektora fabryki słodyczy w Kargowej

Od maja 2016 roku fabryką słodyczy Nestlé w Kargowej zarządza nowy dyrektor. Funkcję tę objął Robert Gulczyński, który związany jest z firmą od 2012 roku.

10.05.2016



Nestlé podpisało umowę z R&R na utworzenie nowej spółki joint venture pod nazwą FRONERI

FRONERI, nowa spółka joint venture z siedzibą w Wielkiej Brytanii, utworzona na mocy porozumienia między Nestlé i Grupą R&R, będzie obecna m.in. na rynku europejskim, bliskowschodnim, argentyńskim, australijskim, brazylijskim i filipińskim. Zgodnie z planami to lodowe joint venture ma swoją działa...

27.04.2016



Tytuł „Produkt Roku” dla NESVITA i Puddingu na zimno WINIARY

Polscy konsumenci wybrali aż 2 produkty z portfolio Nestlé w plebiscycie „Produkt Roku. Wybór Konsumentów – Innowacja 2016". W XII edycji konkursu NESVITA zwyciężyła w kategorii Płatki Owsiane Instant, a Pudding na zimno WINIARY zatriumfował w kategorii Zimne Desery.

07.04.2016



50 nowych miejsc pracy w Nestlé w Kargowej

W oddziale Nestlé w Kargowej, czyli w fabryce słodyczy, w której produkowane są m.in. wafle Princessa i batony LION, przybędzie 50 nowych miejsc pracy. Zwiększenie zatrudnienia związane jest ze wzrostem produkcji na rynek polski i eksport. Od kilku lat rok do roku produkcja fabryki w Kargowej rośn...

06.04.2016



więcej aktualności

Rekordowe lato Kaktusa – sprzedano już o 60% więcej lodów tej marki niż w zeszłym roku!

Popularność lodów Kaktus bije na głowę pozostałe zimne przekąski. Znane lody na patyku z zieloną polewką wywodzą się z Niemiec. W Polsce w sklepowych lodówkach pojawiły się po raz w pierwszy w 1994 roku. Po ponad 20 lat Kaktus stał się jednym z najpopularniejszych lodów. Jest uwielbiany zarówno pr...

05.08.2016



Nawet 1,5 miliona sztuk lodów dziennie produkowanych jest w fabryce w Namysłowie

Już tylko zła pogoda może przeszkodzić Nestlé w osiągnięciu rekordowych wyników w segmencie lodów. Koncern do końca lipca wypełnił 85% zaplanowanego na ten rok w Polsce celu biznesowego, a w fabryce w Namysłowie produkowanych jest nawet 1,5 mln sztuk lodów dziennie!

02.08.2016



Magia zamknięta w opakowaniu Maggi – historia jednej z najpopularniejszych przypraw na świecie

Magia zamknięta w opakowaniu Maggi – historia jednej z najpopularniejszych przypraw na świecie Julius Maggi, założyciel marki noszącej jego imię, w ostatnich dekadach XIX wieku marzył o stworzeniu produktów żywnościowych, które stałyby się tak wszechobecne jak sól czy pieprz. Marzył też o ...

25.07.2016



Sprawdź jak Pepsi rozdało bilety na UEFA Champions League!

Potrafiłbyś z marszu zacząć komentować przyjazd trolejbusu z zaangażowaniem jak podczas meczu ulubionej drużyny? Najgłośniej, najmocniej i najbardziej energetycznie jak potrafisz? Na przystanku w środku miasta, pełnym nie mniej od Ciebie zaskoczonych ludzi?

31.05.2016



Nestlé numerem jeden w rankingu Effie Effectiveness Index 2016

Światowy ranking Effie Effectiveness Index 2016 wyróżnił skuteczność kampanii marketingowych KitKat i Nescafé – marek firmy Nestlé. Koncern zajął pierwsze miejsce w kategorii „Żywność”, a czwarte w klasyfikacji generalnej tego prestiżowego rankingu.

11.05.2016



Rusza wielka loteria „Nestlé porusza Polskę: Rusz po Nagrody!”

Z początkiem maja ruszyła wielka loteria promocyjna w ramach programu „Nestlé porusza Polskę: Rusz po Nagrody!”. Do wygrania są karty upominkowe do sklepu Decathlon oraz rodzinne wyjazdy do ośrodka, w którym szkoleni są polscy olimpijczycy. Zgłoszenia do loterii można przesyłać do 30 c...

05.05.2016



więcej aktualności

Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



Do 15 kwietnia Nestlé przyjmuje aplikacje na „Letnią Praktykę z Nestlé”. To szansa na zdobycie cennego doświadczenia zawodowego w międzynarodowej firmie

Jak co roku, Nestlé zaprasza na płatne letnie praktyki. Przez 3 miesiące, od 1 lipca do 30 września, młodzi praktykanci będą mogli zobaczyć jak wygląda praca w międzynarodowej firmie i zdobywać doświadczenie zawodowe u największego światowego producenta spożywczego.

31.03.2015



więcej aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij