Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Food Lex
Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
ABC Magazynowania
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego


Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

02.09.2016


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

30.06.2017


Aktualny stan prawny w pozasądowym rozwiązywaniu sporów konsumenckich

ADR czyli pozasądowe rozwiązywanie sporów konsumenckich polega na udziale strony trzeciej w sporze, który nie znalazł rozwiązania na drodze reklamacji. Istotne pozostaje przy tym, iż strona trzecia będzie niezależna od stron postępowania i będzie mogła obiektywnie ocenić spór, a następnie pomóc stronom poprzez umożliwienie zbliżenia ich...

16.10.2017

Ograniczanie strat i marnotrawstwa żywności – kontekst prawny i prace w Polsce nad modelem most

Ze względu na złożoność łańcucha żywnościowego - jego wieloetapowość, skomplikowaną strukturę organizacyjną, proces zarządzania racjonalnym przepływem i zagospodarowaniem żywności jest dużym wyzwaniem.

16.10.2017


więcej aktualności
Znakowanie - pl

Wiadomości

IFM - konferencje

Konferencja „Integracja europejska, jako determinanta polityki wiejskiej”

Po wejściu do Unii Europejskiej w polskim rolnictwie zaszły duże zmiany. Rosną dochody gospodarstw rolnych, poprawia się też jakość życia na wsi, co jest zauważalne np. w dostępie do infrastruktury. Wciąż jednak wiele obszarów wymaga modernizacji, a dochody rolników są niższe niż innych grup zawod...

07.12.2017


Targi POLAGRA FOOD 2018 odbędą się w maju!

Targi POLAGRA FOOD to dla branży spożywczej zwiastun trendów konsumenckich, kompleksowy przegląd ofert producentów oraz promocja branży spożywczej i jej otwartości na potrzeby zgłaszane przez konsumentów. Zgodnie z zapowiedzią organizatorów przyszłoroczna edycja targów odbędzie się w dn. 8-10 maja!

06.12.2017


Eksperci o właściwościach prozdrowotnych kawy

W dniu 30 listopada br. odbyło się śniadanie kawowe zorganizowane przez Fundację „Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie” w ramach programu informacyjno-edukacyjnego na temat korzyści zdrowotnych wynikających ze spożycia kawy realizowanego pod patronatem wiodącej instytucji z zakresu na...

01.12.2017


Kongres Mięsny 2018

W trakcie trzeciej edycji Kongresu Mięsnego będziemy rozmawiać o najnowszych trendach na rynku mięsa i wędlin, a także o strategiach firm i innowacjach. Spotkanie odbędzie się 1 marca 2018 w hotelu Marriott w centrum Warszawy. Weźmie w nim udział ponad 370 uczestników w charakterze zarówno uczestn...

30.11.2017


więcej aktualności
Znakowanie - eu

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Ekspert IŻŻ: Regularne picie kawy nie powoduje zubożenia organizmu w magnez

– Jeśli chodzi o wypłukiwanie magnezu i wapnia przez kawę, to przy umiarkowanym piciu kawy, czyli 3-5 filiżanek dziennie i urozmaiconej diecie opartej o różne produkty, nie możemy mówić o deficycie składników odżywczych w naszym organizmie, w tym braku magnezu i wapnia – powiedziała se...

12.12.2017


Fakt: Kofeina może przyczynić się do poprawienia sprawności fizycznej podczas treningu

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdził, że istnieje związek między spożyciem kofeiny a zwiększeniem wytrzymałości i potencjału wytrzymałościowego oraz zmniejszeniem ocenianego wysiłku lub wysiłku podczas ćwiczeń

23.11.2017


Uprawiasz sport: nie pij ani za dużo, ani za mało

Podczas intensywnych ćwiczeń trzeba pić. Byle nie za dużo - niebezpieczne jest zarówno odwodnienie, jak i wypicie zbyt dużej ilości płynów. Sprawdź, ile i jak należy ich pić podczas intensywnego wysiłku.

06.11.2017

więcej aktualności

Inauguracja współpracy na rzecz optymalizacji produ...

Naukowcy, producenci żywności, handlowcy i restauratorzy połączyli siły, aby wspólnie zadbać o lepsze żywienie Polaków. Za cel stawiają sobie optymalizację wartości energetycznej, a w części przypadków także składu żywności produkowanej w Polsce. Wkrótce rozpoczną się prace nad szczegółowymi zaleceniami dla poszczególnych kategorii produktów i kanałów dystrybucji.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Wpływ nowe...

Zorganizowana w dniu 29 listopada 2017 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja miała na celu upowszechnianie i propagowanie nowych regulacji dotyczących rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO) w branży żywnościowej.
więcej

Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: R...

Kwestie związane z bezpieczeństwem i jakością produktów spożywczych były głównym tematem konferencji szkoleniowej, zorganizowanej w dniu 16 listopada 2017 r. w Warszawie przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik prawa żywnościowego „Food-Lex”.
więcej

Wiadomości z firm

Pierwsze siłownie plenerowe w ramach akcji „Nestlé Porusza Polskę” już otwarte

Na przełomie września i października zakończyły się prace montażowe, związane z otwarciem pierwszych siłowni plenerowych w ramach finału tegorocznej edycji akcji „Nestlé porusza Polskę”. Z obiektów mogą już korzystać m.in. mieszkańcy Szczytny, Chynowa oraz Koła. Siłownie stanęły w zwyc...

19.10.2017



PEPSICO OGŁASZA POSTĘP W ZAKRESIE OSIĄGANIA CELÓW W ZAKRESIE ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU DO 2025 ROKU

Globalna firma z branży spożywczej wykazuje poprawę m.in. w zakresie oferty produktów, uzupełnienia ilości wody, pozyskiwania surowców w zrównoważony sposób oraz różnorodności zatrudnionych osób.

09.10.2017



Rozpoczęcie procesu wyboru agencji realizującej kampanię „Wsparcie promocji polskiej żywności poprzez niwelowanie barier w ekspercie w 2017 roku – kontynuacja kampanii”

PFPŻ ZP informuje o rozpoczęciu procesu wyboru agencji realizującej kampanię „Wsparcie promocji polskiej żywności poprzez niwelowanie barier w ekspercie w 2017 roku – kontynuacja kampanii” i zaprasza do udziału w konkursie.

29.09.2017



Nestlé Solidnym Pracodawcą Roku 2017

W XV edycji ogólnopolskiego programu Solidny Pracodawca Roku firma Nestlé została uhonorowana tytułem Solidnego Pracodawcy Roku 2017. Oficjalne wręczenie nagród odbędzie się podczas uroczystej Gali zaplanowanej na pierwszy kwartał 2018 roku.

27.09.2017



Jakub Piekarz promuje aktywny tryb życia w ramach programu „Nestlé porusza Polskę”

Aktywność fizyczna to dla niego sposób na złapanie zdrowego dystansu do biegnącego świata. Sport uprawia praktycznie od zawsze, kierując się mottem życiowym „W zdrowym ciele zdrowy duch”. Teraz namawia do aktywności fizycznej Polaków – Jakub Piekarz, pracownik Nestlé Polska i Amb...

26.09.2017



Globalna inicjatywa na rzecz zatrudniania „Nestlé needs YOUth” wesprze 10 milionów młodych

Nestlé ogłosiło, że w ramach inicjatywy na rzecz zatrudniania młodych, do 2030 roku pomoże 10 milionom osób z całego świata w wykorzystaniu możliwości ekonomicznych.

21.09.2017



więcej aktualności

Szkoły szukują się do zdrowej rywalizacji w ramach 8. edycji programu "Żyj smacznie i zdrowo"

Nauczyciele szkół podstawowych i gimnazjalnych, którzy zarejestrują się do programu, otrzymają przygotowane przez zespół specjalistów darmowe materiały edukacyjne pomocne w przeprowadzeniu lekcji z obszaru prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej. Jednocześnie mają możliwość wzięcia udziału r...

31.10.2017



PEPSICO ZWYCIĘZCĄ BADANIA SATYSFAKCJI WSPÓŁPRACY WEDŁUG SIECI HANDLOWYCH W POLSCE

Firma PepsiCo drugi rok z rzędu może poszczycić się tym wysokim wyróżnieniem od swoich partnerów handlowych.

30.10.2017



Rusza 8. edycja programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” WINIARY. Włącz się do gry!

Czym jest dobra energia, jak wzmocnić umysł, czy przekąski mogą być nie tylko smaczne, ale i pożywne? Na te pytania odpowiedzą organizatorzy ósmej już edycji programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”. Program, do tej pory realizowany z sukcesem w szkołach gimnazjalnych, w tym roku...

25.10.2017



Tegoroczny kaliski Bieg Ptolemeusza z udziałem gwiazd lekkoatletyki

1 października w Kaliszu odbędzie się 37 Międzynarodowy Bieg Uliczny Ptolemeusza. W wydarzeniu nie zabraknie gwiazd polskiego sportu: ambasadorki programu „Lekkoatletyka dla każdego!” (LDK) Anny Jagaciak i Szymona Ziółkowskiego. W biegu wystartuje prezydent Kalisza, Grzegorz Sapiński. ...

29.09.2017



PepsiCo wzmacnia swoją pozycję na rynku słonych przekąsek w Europie Środkowo-Wschodniej, otwierając dwie nowe linie produkcyjne w zakładach w Grodzisku i Tomaszowie Mazowieckim

Firma PepsiCo uruchomiła dwie nowe linie do produkcji słonych przekąsek w fabrykach Frito Lay w Grodzisku Mazowieckim i Tomaszowie Mazowieckim. Modernizacja zakładów w Polsce pozwoli firmie PepsiCo zwiększyć zdolność produkcyjną przekąsek, w tym chipsów ziemniaczanych i chrupek kukurydzianych oraz...

18.07.2017



Nestlé Polska partnerem inicjatywy CEMS Chance

Do grona partnerów korporacyjnych XII edycji programu CEMS Chance dołączyło Nestlé Polska. Celem programu jest pomoc młodym ludziom w podjęciu decyzji edukacyjnych i zaplanowaniu ścieżki zawodowej.

29.05.2017



więcej aktualności

WYZWANIE SMAKU PEPSI ZNÓW BĘDZIE RZĄDZIĆ LATEM!

JESZCZE WIĘCEJ EMOCJI ZAPEWNI WYJĄTKOWY AMBASADOR AKCJI – FILIP CHAJZER!

12.06.2017



Jemy oczami – czyli o tym, co wpływa na nasz apetyt

Wzrok to zmysł, który ma wpływ praktycznie na każdą dziedzinę naszego życia – również na kwestie żywieniowe. Potrawy, które nam się podobają i wyglądają apetycznie, po prostu bardziej nam smakują. Jak zatem komponować i serwować posiłki, aby pobudzały nasz apetyt już „od pierwszego wej...

11.04.2017



Herbapol Lublin wchodzi w kanał HoReCa

Spółka Herbapol-Lublin podjęła decyzję o wejściu w kanał HoReCa. W rezultacie poszerzone zostało portfolio firmy o dedykowane sektorowi HoReCa linie herbat: Breakfast i Premium.

21.03.2017



Unilever wprowadza do Polski lody Ben & Jerry’s

Unilever Polska rozszerza portfolio produktów dostępnych na polskim rynku o znaną na całym świecie markę Ben & Jerry’s z segmentu lodów superpremium. Lody Ben & Jerry’s dostępne będą w Polsce w sześciu wariantach smakowych i dwóch gramaturach. Oficjalny launch produktów nastąpi jeszcze...

20.03.2017



Danone zmienia opakowania serków Danio

Zmianom uległy opakowania produktów, które są bardziej nowoczesne, etykiety dobrze prezentują owocowe smaki i wyglądają bardzo apetycznie. Odświeżone zostało logo marki. Ponadto pod wieczkami serków konsumenci mogą teraz znaleźć zabawne hasła oraz zagadki, które wprawiają w dobry nastrój. Zmianom ...

16.03.2017



Kibice wygrywają pierwsi! Do wspólnej zabawy fanów futbolu zagrzewa gwiazda polskiej piłki nożnej - Kuba Błaszczykowski!

Do tej pory to kibice oglądając zmagania swoich ulubionych drużyn piłkarskich na największych światowych boiskach z niecierpliwością oczekiwali na ich wygraną. Teraz kupując produkty Pepsi i Lay’s to właśnie kibice mają szansę wygrać pierwsi i zawalczyć m.in. o wyjazd na finał Ligi Mistrzów ...

02.03.2017



więcej aktualności

Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



Do 15 kwietnia Nestlé przyjmuje aplikacje na „Letnią Praktykę z Nestlé”. To szansa na zdobycie cennego doświadczenia zawodowego w międzynarodowej firmie

Jak co roku, Nestlé zaprasza na płatne letnie praktyki. Przez 3 miesiące, od 1 lipca do 30 września, młodzi praktykanci będą mogli zobaczyć jak wygląda praca w międzynarodowej firmie i zdobywać doświadczenie zawodowe u największego światowego producenta spożywczego.

31.03.2015



więcej aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij