Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Akademia Food-lex 24-25.05.2017
Food Lex
Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
ABC Magazynowania
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego


Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

02.09.2016


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

27.03.2017


Znakowanie żywności krajem lub miejscem pochodzenia

Zasady znakowania żywności miejscem lub krajem pochodzenia są jednym z wielu zagadnień uregulowanych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (...

20.03.2017

Enzymy spożywcze – stan prawny w Unii Europejskiej

Stosowanie enzymów w Unii Europejskiej jest obecnie uregulowane rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1332/2008 w sprawie enzymów spożywczych. Celem tego rozporządzenia jest zharmonizowanie przepisów dotyczący enzymów na poziomie UE.

20.03.2017


więcej aktualności
Znakowanie - pl

Wiadomości

Znakowanie - eu

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Fakty o diecie „odkwaszającej” organizm

Brak jest wiarygodnych danych na temat tego, czy dieta „odkwaszająca” organizm działa korzystnie, czy też wręcz przeciwnie – nie należy zatem polecać jej pacjentom onkologicznym.

10.03.2017


Fakt: Modnymi dietami i innymi kuracjami "oczyszczającymi" można sobie zaszkodzić

Nie wszystko, co „naturalne” oznacza „zdrowe” i „nieszkodliwe”. Wszystkie organizmy żywe posiadają systemy pozwalające im na usuwanie szkodliwych bądź niepotrzebnych substancji, a nauka nie potwierdza korzyści ze stosowania kuracji oczyszczających.

02.03.2017


Fakt: Odpowiednia ilość płynów w ciąży jest istotna

Ciąża to szczególny czas dla organizmu. W ciągu 40 tygodni organizm kobiecy pracuje na zwiększonych obrotach, dlatego też znacząco wzrasta w nim zapotrzebowanie na dostateczną ilość płynów. Odpowiednia ilość napojów wypijanych każdego dnia nie tylko pozwala uniknąć odwodnienia organizmu, ale równi...

20.02.2017


MIT: Za nadwagę i otyłość zawsze odpowiada za duża ilość kalorii w diecie

Jednak najczęściej osoby z nadwagą i otyłością po prostu za dużo jedzą i za mało się ruszają. Tyjemy wtedy, kiedy nie spalamy kalorii dostarczanych w diecie. Czasem skłonność do przybywania na wadze wynika z niektórych stanów chorobowych, fizjologicznych lub stosowania niektórych leków - podaje se...

17.02.2017

więcej aktualności

Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: R...

Kwestie związane z aktualnymi wymaganiami prawnymi z zakresu składników żywności, w tym dodatków do żywności, były głównym tematem konferencji, zorganizowanej w dniu 2 marca 2017 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” w Warszawie.
więcej

Uroczystość 20-lecia działalności PFPŻ ZP w trakcie ...

Ponad dwustu sześćdziesięciu przedstawicieli przemysłu żywnościowego oraz świata nauki, polityki, gospodarki i mediów wzięło udział w VII „Forum 100” – Dorocznej Gali Przemysłu Żywnościowego połączonej z jubileuszem 20-lecia działalności Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców.
więcej

Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: R...

Wymagania prawne w zakresie znakowania w tym reklamy i marketingu produktów spożywczych były głównym tematem konferencji, zorganizowanej w dniu 6 października 2016 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” w Warszawie.
więcej

Wiadomości z firm

Czujnik 3D O3D312 Produktem Roku 2016 według Control Engineering!

Z przyjemnością informujemy, że Czujnik 3D O3D312 został Produktem Roku 2016, według rankingu prestiżowego czasopisma Control Engineering. Innowacyjny produkt ifm electronic zwyciężył w kategorii Systemy wizyjne/ Systemy RFID, otrzymując największą liczbę głosów czytelników i głosów jury. Niezwykl...

29.03.2017



Inicjatywa „Nestlé needs YOUth” najlepszym programem społecznej odpowiedzialności biznesu w konkursie „European HR Excellence Award”

W międzynarodowym konkursie „European HR Excellence Award” inicjatywę „Nestlé needs YOUth” uznano za najlepszy program społecznej odpowiedzialności biznesu w Europie. Ogłoszenie wyników odbyło się 22 marca br. podczas uroczystej gali w Berlinie.

28.03.2017



Działania Nestlé na rzecz kontrolowania zużycia wody 22 marca – Światowy Dzień Wody

W przeciągu 5 lat aż o 19% firma Nestlé Polska zredukowała zużycie wody przy produkcji w swoich 4 zakładach! W głównej siedzibie firmy, w warszawskim Nestlé House, wprowadzono dualną instalację wykorzystującą deszczówkę. Jednak firma na tym nie poprzestaje i wyznacza sobie kolejne cele w zakresie ...

24.03.2017



Nestlé realizuje swoje zobowiązanie poprawy jakości życia. W ciągu 10 lat firma wyprodukowała miliardy porcji produktów wzbogaconych o składniki odżywcze!

W ciągu ostatniej dekady Nestlé wzbogaciło o składniki pokarmowe aż 207 mld porcji produktów. Swoje osiągnięcia w tym zakresie firma przedstawia w opublikowanym raporcie "Nestlé w społeczeństwie: Tworzenie Wspólnej Wartości i realizacja naszych zobowiązań na 2016 rok", w którym podsumowuje podjęte...

10.03.2017



Nestlé Polska promuje aktywność fizyczną i funduje siłownie plenerowe – do 10 marca mogą zgłaszać się gminy, które chcą wziąć udział w drugiej edycji akcji „Nestlé porusza Polskę”

Zostały jeszcze niecałe 2 tygodnie na zgłaszanie się gmin do akcji „Nestlé porusza Polskę”, w której do wygrania jest aż 16 siłowni terenowych ufundowanych przez Nestlé. Każda z gmin ma szansę na wygraną, ponieważ o tym, gdzie powstaną siłownie, zadecydują lokalne społeczności podczas ...

27.02.2017



Nestlé zobowiązało się zredukować zawartość cukru w swoich produktach w Europie o 18 000 ton do 2020 roku. To blisko 5 mld kostek cukru!

Nestlé ogłosiło swoje zobowiązanie redukcji cukru w swoich produktach o co najmniej 18 000 ton. Wskutek tego do 2020 roku asortyment produktów firmy w Europie będzie miał średnio o 5% mniej cukru niż obecnie. Nestlé chce wesprzeć Komisję Europejską i państwa członkowskie UE, które mają opracować d...

24.02.2017



więcej aktualności

Międzynarodowe Targi Opakowań Packaging Innovations, 4-5 kwietnia 2017 r. w EXPO XXI Warszawa.

Interesujesz się tematyką opakowań, a może szukasz nowych rozwiązań produktowych? Chcesz się dowiedzieć, jakie działania marketingowe podjąć, żeby zwiększyć sprzedaż i promocję? Odwiedź największe targi opakowań w Europie Centralnej - 9. Międzynarodowe Targi Opakowań Packaging Innovations 2017. Ta...

28.03.2017



Kuchnie świata na targach WorldFood Warsaw

Kuchnie różnych krajów, najlepsze produkty żywnościowe, specjalności regionalne, napoje i soki naturalne, słodkie i pikantne przekąski a wszystko pachnące ziołami i przyprawami z całego świata zaprezentowane przez znanych kucharzy warszawskich restauracji – to wszystko czeka na Państwa...

28.03.2017



WorldFood Warsaw zaprasza Branżę gastronomiczną!

Podczas kolejnej edycji targów WorldFood Warsaw czeka na Państwa wiele nowości produktowych, szeroka oferta polskich i zagranicznych firm, możliwość spotkań biznesowych z producentami i dystrybutorami żywności i napojów oraz panele dyskusyjne prowadzone przez ekspertów. Organizatorzy WorldFood War...

20.03.2017



Opakuj swój biznes w innowacje i sukces!

9. Międzynarodowe Targi Opakowań Packaging Innovations 4-5 kwietnia 2017 r., EXPO XXI Warszawa

10.03.2017



Nestlé S.A. ogłasza wyniki finansowe za 2016 rok

Rok 2016 firma zamknęła z 3,2% wzrostu organicznego i wzrostem zysku operacyjnego o 30 punktów bazowych przy zachowaniu stałego kursu walutowego. W 2017 roku Nestlé będzie dążyć do osiągnięcia organicznego wzrostu na poziomie od 2% do 4%.

17.02.2017



Firma ifm electronic sp. z o.o. „Gazelą Biznesu” oraz „Diamentem Forbesa”!

Rok 2017 dla firmy ifm electronic sp. z o.o. rozpoczął się niezwykle pomyślnie. Na przestrzeni zaledwie jednego miesiąca, zostaliśmy nagrodzeni dwoma prestiżowymi tytułami – „Gazelą Biznesu” oraz „Diamentem Forbesa”.

10.02.2017



więcej aktualności

Herbapol Lublin wchodzi w kanał HoReCa

Spółka Herbapol-Lublin podjęła decyzję o wejściu w kanał HoReCa. W rezultacie poszerzone zostało portfolio firmy o dedykowane sektorowi HoReCa linie herbat: Breakfast i Premium.

21.03.2017



Unilever wprowadza do Polski lody Ben & Jerry’s

Unilever Polska rozszerza portfolio produktów dostępnych na polskim rynku o znaną na całym świecie markę Ben & Jerry’s z segmentu lodów superpremium. Lody Ben & Jerry’s dostępne będą w Polsce w sześciu wariantach smakowych i dwóch gramaturach. Oficjalny launch produktów nastąpi jeszcze...

20.03.2017



Danone zmienia opakowania serków Danio

Zmianom uległy opakowania produktów, które są bardziej nowoczesne, etykiety dobrze prezentują owocowe smaki i wyglądają bardzo apetycznie. Odświeżone zostało logo marki. Ponadto pod wieczkami serków konsumenci mogą teraz znaleźć zabawne hasła oraz zagadki, które wprawiają w dobry nastrój. Zmianom ...

16.03.2017



Kibice wygrywają pierwsi! Do wspólnej zabawy fanów futbolu zagrzewa gwiazda polskiej piłki nożnej - Kuba Błaszczykowski!

Do tej pory to kibice oglądając zmagania swoich ulubionych drużyn piłkarskich na największych światowych boiskach z niecierpliwością oczekiwali na ich wygraną. Teraz kupując produkty Pepsi i Lay’s to właśnie kibice mają szansę wygrać pierwsi i zawalczyć m.in. o wyjazd na finał Ligi Mistrzów ...

02.03.2017



Wszystkie Liony w Europie pochodzą z Kargowej

Każdy baton Lion dostępny w Europie pochodzi z polskiej fabryki w Kargowej w województwie lubuskim. Z linii produkcyjnej w zakładzie w Kargowej schodzi blisko 3 mln sztuk dziennie. Batony sprzedawane są w Polsce i dystrybuowane do co najmniej 26 europejskich krajów. Produkcja popularnego batona z ...

05.09.2016



Rekordowe lato Kaktusa – sprzedano już o 60% więcej lodów tej marki niż w zeszłym roku!

Popularność lodów Kaktus bije na głowę pozostałe zimne przekąski. Znane lody na patyku z zieloną polewką wywodzą się z Niemiec. W Polsce w sklepowych lodówkach pojawiły się po raz w pierwszy w 1994 roku. Po ponad 20 lat Kaktus stał się jednym z najpopularniejszych lodów. Jest uwielbiany zarówno pr...

05.08.2016



więcej aktualności

Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



Do 15 kwietnia Nestlé przyjmuje aplikacje na „Letnią Praktykę z Nestlé”. To szansa na zdobycie cennego doświadczenia zawodowego w międzynarodowej firmie

Jak co roku, Nestlé zaprasza na płatne letnie praktyki. Przez 3 miesiące, od 1 lipca do 30 września, młodzi praktykanci będą mogli zobaczyć jak wygląda praca w międzynarodowej firmie i zdobywać doświadczenie zawodowe u największego światowego producenta spożywczego.

31.03.2015



więcej aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij