Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Food Lex
Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
ABC Magazynowania
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego


Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

02.09.2016


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

27.03.2017


Znakowanie żywności krajem lub miejscem pochodzenia

Zasady znakowania żywności miejscem lub krajem pochodzenia są jednym z wielu zagadnień uregulowanych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (...

20.03.2017

Enzymy spożywcze – stan prawny w Unii Europejskiej

Stosowanie enzymów w Unii Europejskiej jest obecnie uregulowane rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1332/2008 w sprawie enzymów spożywczych. Celem tego rozporządzenia jest zharmonizowanie przepisów dotyczący enzymów na poziomie UE.

20.03.2017


więcej aktualności
Znakowanie - pl

Wiadomości

Znakowanie - eu

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Fakty: Źródła kwasów omega-3

Tłuszcze stanowią najbardziej skoncentrowane źródło energii. Jednak, obok białek, są także niezbędne do budowy komórek oraz produkcji substancji biologicznie czynnych. Szczególnie ważną rolę pełnią wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3. Nazywane są również niezbędnymi nienasyconymi k...

24.05.2017


Napoje izotoniczne – czym są i kiedy powinno się po nie sięgać?

Podczas intensywnego wysiłku fizycznego organizm traci duże ilości wody. Oprócz niej z naszego organizmu wydalane są również wartościowe składniki mineralne: potas, magnez, wapń oraz sód. W jaki sposób skutecznie uzupełnić powstałe niedobory? Najlepiej sięgnąć po specjalne napoje izotoniczne, któr...

11.05.2017


Resort zdrowia zapewnia: aspartam jest bezpiecznym dodatkiem do żywności

Aspartam - jako dodatek do żywności - jest substancją bezpieczną - zapewnia ministerstwo zdrowia w odpowiedzi na petycję ws. tego środka słodzącego. Dodaje, że stosowanie aspartamu np. w napojach niskokalorycznych i gumach do żucia jest zgodne z prawem UE.

08.05.2017

więcej aktualności

Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: R...

Kwestie związane z aktualnymi wymaganiami prawnymi z zakresu składników żywności, w tym dodatków do żywności, były głównym tematem konferencji, zorganizowanej w dniu 2 marca 2017 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” w Warszawie.
więcej

Uroczystość 20-lecia działalności PFPŻ ZP w trakcie ...

Ponad dwustu sześćdziesięciu przedstawicieli przemysłu żywnościowego oraz świata nauki, polityki, gospodarki i mediów wzięło udział w VII „Forum 100” – Dorocznej Gali Przemysłu Żywnościowego połączonej z jubileuszem 20-lecia działalności Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców.
więcej

Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: R...

Wymagania prawne w zakresie znakowania w tym reklamy i marketingu produktów spożywczych były głównym tematem konferencji, zorganizowanej w dniu 6 października 2016 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” w Warszawie.
więcej

Wiadomości z firm

Nestlé zaprasza na konferencję Polish-Swiss Innovation Day

Jak stworzyć skuteczny ekosystem cyfrowy? – to temat tegorocznej edycji konferencji Polish-Swiss Innovation Day, która odbędzie się 23 maja na Politechnice Warszawskiej. Wydarzenie organizowane jest przez Polsko-Szwajcarską Izbę Gospodarczą, we współpracy z Ambasadą Szwajcarii w Polsce i udz...

12.05.2017



Konkurs „Żyj smacznie i zdrowo” rozstrzygnięty – zaangażowanych prawie 3 tysiące szkół!

7 edycja programu edukacyjnego marki Winiary ,,Żyj smacznie i zdrowo” dobiegła końca! Tegoroczna odsłona programu cieszyła się ogromnym zainteresowaniem. Dzięki niej 174.252 gimnazjalistów z 3.040 szkół z całej Polski zdobyło wiedzę o zdrowym żywieniu! W ramach konkursu nadesłano prawie 300 ...

11.05.2017



Głosuj na siłownię terenową od Nestlé w Twojej okolicy

Wyłącznie od aktywności internautów zależy, gdzie powstanie 16 siłowni plenerowych, które ufunduje firma Nestlé w ramach drugiej edycji programu „Nestlé porusza Polskę”. W każdym województwie będzie jeden taki obiekt. W całym kraju można już głosować na blisko 500 lokalizacji zgłoszony...

11.05.2017



11 maja 2017 r - Dzień Bez Śmiecenia. Segreguj surowce.

11 maja 2017 r. to Dzień bez Śmiecenia. W tym roku obchodzony jest pod hasłem #ChceMiSie i zachęca do segregacji odpadów obalając od lat powtarzane na ten temat mity. Kampania przypada w wyjątkowym okresie – od lipca wchodzą nowe zasady segregacji odpadów komunalnych.

09.05.2017



Zbożowy zawrót głowy

Moda lubi powracać – również ta kulinarna! Amarantus, komosa ryżowa, kamut to tylko nieliczne przykłady na to, że lubimy wracać do przeszłości. Dziś starożytne odmiany zbóż przeżywają swój renesans i ponownie pojawiają się na naszych talerzach. Co odróżnia je od popularnych gatunków ? Czy w...

08.05.2017



Nestlé Polska wspiera bezpieczeństwo podczas jazdy

Bezpieczeństwo jest dla Nestlé priorytetem. Firma podejmuje szereg działań eliminujących zagrożenia w pracy, w tym unowocześnienie procesów, podnoszenie świadomości pracowników poprzez liczne szkolenia oraz wizualną komunikację. Jednym z przykładów takich działań są szkolenia z bezpiecznej jazdy...

04.05.2017



więcej aktualności

DANONE i WhiteWave łączą siły

7 lipca ubiegłego roku DANONE ogłosił, że rozpoczyna proces uzgodnień dotyczący zakupu firmy WhiteWave Foods, lidera żywności organicznej i produktów powstających w oparciu o surowce roślinne. Miło nam poinformować, że 12 kwietnia br. proces zakończył się sukcesem. DANONE i WhiteWave połączą swoje...

24.04.2017



Międzynarodowe Targi Opakowań Packaging Innovations, 4-5 kwietnia 2017 r. w EXPO XXI Warszawa.

Interesujesz się tematyką opakowań, a może szukasz nowych rozwiązań produktowych? Chcesz się dowiedzieć, jakie działania marketingowe podjąć, żeby zwiększyć sprzedaż i promocję? Odwiedź największe targi opakowań w Europie Centralnej - 9. Międzynarodowe Targi Opakowań Packaging Innovations 2017. Ta...

28.03.2017



Kuchnie świata na targach WorldFood Warsaw

Kuchnie różnych krajów, najlepsze produkty żywnościowe, specjalności regionalne, napoje i soki naturalne, słodkie i pikantne przekąski a wszystko pachnące ziołami i przyprawami z całego świata zaprezentowane przez znanych kucharzy warszawskich restauracji – to wszystko czeka na Państwa...

28.03.2017



WorldFood Warsaw zaprasza Branżę gastronomiczną!

Podczas kolejnej edycji targów WorldFood Warsaw czeka na Państwa wiele nowości produktowych, szeroka oferta polskich i zagranicznych firm, możliwość spotkań biznesowych z producentami i dystrybutorami żywności i napojów oraz panele dyskusyjne prowadzone przez ekspertów. Organizatorzy WorldFood War...

20.03.2017



Opakuj swój biznes w innowacje i sukces!

9. Międzynarodowe Targi Opakowań Packaging Innovations 4-5 kwietnia 2017 r., EXPO XXI Warszawa

10.03.2017



Nestlé S.A. ogłasza wyniki finansowe za 2016 rok

Rok 2016 firma zamknęła z 3,2% wzrostu organicznego i wzrostem zysku operacyjnego o 30 punktów bazowych przy zachowaniu stałego kursu walutowego. W 2017 roku Nestlé będzie dążyć do osiągnięcia organicznego wzrostu na poziomie od 2% do 4%.

17.02.2017



więcej aktualności

Jemy oczami – czyli o tym, co wpływa na nasz apetyt

Wzrok to zmysł, który ma wpływ praktycznie na każdą dziedzinę naszego życia – również na kwestie żywieniowe. Potrawy, które nam się podobają i wyglądają apetycznie, po prostu bardziej nam smakują. Jak zatem komponować i serwować posiłki, aby pobudzały nasz apetyt już „od pierwszego wej...

11.04.2017



Herbapol Lublin wchodzi w kanał HoReCa

Spółka Herbapol-Lublin podjęła decyzję o wejściu w kanał HoReCa. W rezultacie poszerzone zostało portfolio firmy o dedykowane sektorowi HoReCa linie herbat: Breakfast i Premium.

21.03.2017



Unilever wprowadza do Polski lody Ben & Jerry’s

Unilever Polska rozszerza portfolio produktów dostępnych na polskim rynku o znaną na całym świecie markę Ben & Jerry’s z segmentu lodów superpremium. Lody Ben & Jerry’s dostępne będą w Polsce w sześciu wariantach smakowych i dwóch gramaturach. Oficjalny launch produktów nastąpi jeszcze...

20.03.2017



Danone zmienia opakowania serków Danio

Zmianom uległy opakowania produktów, które są bardziej nowoczesne, etykiety dobrze prezentują owocowe smaki i wyglądają bardzo apetycznie. Odświeżone zostało logo marki. Ponadto pod wieczkami serków konsumenci mogą teraz znaleźć zabawne hasła oraz zagadki, które wprawiają w dobry nastrój. Zmianom ...

16.03.2017



Kibice wygrywają pierwsi! Do wspólnej zabawy fanów futbolu zagrzewa gwiazda polskiej piłki nożnej - Kuba Błaszczykowski!

Do tej pory to kibice oglądając zmagania swoich ulubionych drużyn piłkarskich na największych światowych boiskach z niecierpliwością oczekiwali na ich wygraną. Teraz kupując produkty Pepsi i Lay’s to właśnie kibice mają szansę wygrać pierwsi i zawalczyć m.in. o wyjazd na finał Ligi Mistrzów ...

02.03.2017



Wszystkie Liony w Europie pochodzą z Kargowej

Każdy baton Lion dostępny w Europie pochodzi z polskiej fabryki w Kargowej w województwie lubuskim. Z linii produkcyjnej w zakładzie w Kargowej schodzi blisko 3 mln sztuk dziennie. Batony sprzedawane są w Polsce i dystrybuowane do co najmniej 26 europejskich krajów. Produkcja popularnego batona z ...

05.09.2016



więcej aktualności

Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



Do 15 kwietnia Nestlé przyjmuje aplikacje na „Letnią Praktykę z Nestlé”. To szansa na zdobycie cennego doświadczenia zawodowego w międzynarodowej firmie

Jak co roku, Nestlé zaprasza na płatne letnie praktyki. Przez 3 miesiące, od 1 lipca do 30 września, młodzi praktykanci będą mogli zobaczyć jak wygląda praca w międzynarodowej firmie i zdobywać doświadczenie zawodowe u największego światowego producenta spożywczego.

31.03.2015



więcej aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij