Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Wnioski z konferencji PFPŻ pt. "Nowe wymagania w zakresie jakości handlowej produktów spożywczych"
W dniu 5 lutego br. odbyło się zorganizowane przez PFPŻ seminarium "Nowe wymagania w zakresie jakości handlowej produktów spożywczych", którego prelegentami byli przedstawiciele Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Seminarium cieszyło się dużym zainteresowaniem ze strony przedstawicieli przemysłu żywnościowego. W spotkaniu wzięli również udział dziennikarze zainteresowani tematyką jakości produktów spożywczych – m.in. przedstawiciele dziennika Rzeczpospolita, oraz miesięczników branżowych: „Fresh & Cool Market”, „Mięso” i „Przegląd Zbożowo-Młynarski”.

Nowelizacja wprowadza nową definicję artykułu rolno-spożywczego zafałszowanego jakościowo, a także określa wysokie sankcje karne za wprowadzanie do obrotu produktów zafałszowanych. Dobra znajomość i zrozumienie nowych przepisów mają kluczowe znaczenie dla przedsiębiorców branży spożywczej.

Pan Paweł Jaczyński z Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w swoim wystąpieniu poruszył następujące kwestie:

1. Zmiany wprowadzone do ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych nowelizacją z dnia 24 października 2008 r., w tym:

  • definicja produktu zafałszowanego – jej praktyczna interpretacja 
  • skutki nowych wymagań prawnych dla przedsiębiorców - sposób naliczania kar i dalsze konsekwencje administracyjno-prawne 
  • możliwości odwoławcze przedsiębiorców 
  • zmiany w innych przepisach związane z zafałszowaniem produktów i współpraca z Inspekcją Handlową

2. Nowe wymagania odnoszące się do zafałszowania produktów w praktyce:

  • najczęściej stwierdzane uchybienia, które mogą być traktowane jako zafałszowania w różnych branżach, m.in.: mleczarskiej, tłuszczowej, soków, wyrobów czekoladowych, win.

W drugiej części seminarium J. Markowska z MRiRW omówiła aktualny stan prac Unii Europejskiej dotyczących znakowania produktów spożywczych

Wśród wniosków z konferencji najważniejsze dla producentów żywności są następujące kwestie:

  1. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zadeklarowała zdroworozsądkowe podejście do nazw własnych produktów umieszczanych  na opakowaniach, jednak należy pamiętać, że nazwy te nie mogą wprowadzać konsumentów w błąd.
  2. Przepisy znowelizowanej ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych mają zastosowanie zarówno do podmiotów krajowych, jak i zagranicznych wprowadzających swoje produkty na polski rynek
  3. Dane firmy fałszującej produkty zostaną podane do publicznej wiadomości po zakończeniu wszelkich działań odwoławczych, kiedy decyzja będzie ostateczna. Oznacza to, że w przypadku gdy producent odwołuje się od decyzji wojewódzkiego inspektora do Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych lub do sądu administracyjnego, decyzja o nałożeniu na niego kary, jako nieostateczna – nie będzie opublikowana.
  4. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zapowiedziała współpracę z Inspekcją Handlową zarówno w zakresie wypracowania wspólnych interpretacji podejścia do przepisów ustawy, jak i mającą na celu uniknięcie sytuacji, w której na producenta zostanie nałożona podwójna kara za to samo wykroczenie.

PFPŻ zasygnalizowała potrzebę wydania instrukcji dla terenowych organów inspekcji w zakresie interpretacji przepisów ustawy.

Ponadto PFPŻ zbierze od producentów dodatkowe pytania, które zostaną przekazane do Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych z prośbą o udzielenie interpretacji.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij