Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
31.12 2007 r. upływa termin zmiany statusu zakładów produkujących produkty złożone
W związku z wymaganiami określonymi w przepisach wspólnotowych, zakłady produkujące wyroby złożone, czyli wyroby zawierające w swoim składzie zarówno surowce roślinne jak i przetworzone surowce pochodzenia zwierzęcego, zostaną wykreślone z weterynaryjnego rejestru zakładów zatwierdzonych.
Tego typu zakłady, ze względu na charakter produkcji muszą spełniać wymagania określone w Rozporządzeniu 852/2004 i znajdą się pod nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej.


Sprawa ma istotne znaczenie dla zakładów zatwierdzonych przez Głównego Lekarza Weterynarii, posiadających uprawnienia weterynaryjne do eksportu produktów złożonych do państw trzecich, umieszczających na opakowaniach owalny weterynaryjny znak identyfikacyjny zakładu (uprawnionych do umieszczania tego znaku). Należą do tej grupy zakłady wytwarzające takie produkty jak np.: makarony na bazie proszku jajecznego, pieczywo z dodatkiem sera, zupy i sosy z dodatkiem ekstraktów mięsnych, wyroby mięsno-warzywne, lody na bazie mleka w proszku, itp.

 Planowane zmiany nie dotyczą zakładów, które oprócz produktów złożonych produkują wyroby pochodzenia zwierzęcego (np. konserwy mięsne) lub wykorzystują w procesach produkcyjnych nieprzetworzone (surowe) surowce pochodzenia zwierzęcego.

 W dniu 26 lipca br. przedstawiciele Polskiej Federacji Producentów Żywności w trakcie spotkania w Głównym Inspektoracie Weterynarii wyjaśnili kwestie budzące wątpliwości członków PFPŻ.

 Celem spotkania była weryfikacja posiadanych informacji w zakresie:

 - spodziewanej sytuacji po 31.12.2007 w zakresie nadzoru nad zakładami produkującymi produkty złożone,

- procedur eksportowych, w tym sprawa umieszczania na opakowaniach weterynaryjnego numeru rejestracyjnego zakładu.

 Istotne znaczenie dla firm spożywczych ma fakt, że po zmianie kwalifikacji zakładu nie będzie możliwe pakowanie produktów w opakowania z wydrukowanym owalnym znakiem weterynaryjnym, konieczne będzie zniszczenie zapasów takich opakowań. Pierwotny termin zmiany kwalifikacji zakładów został przesunięty na wniosek PFPŻ ze stycznia 2007 na grudzień 2007, tak aby zakłady miały możliwość przygotowania się do tej zmiany.

 Poszczególne zakłady produkujące produkty złożone mają możliwość wcześniejszego przejścia pod nadzór Państwowej Inspekcji Sanitarnej i związanego z tym wykreślenia z weterynaryjnego rejestru zakładów zatwierdzonych, a odbywa się to na podstawie indywidualnych wniosków.

31 grudnia 2007 r. status wszystkich zakładów, które produkują produkty złożone (poza wymienionymi powyżej, których sprawa nie dotyczy), zostanie automatycznie zmieniony. Zakłady te będą  zarejestrowane w Głównym Inspektoracie Weterynarii jako zakłady spełniające wymagania Rozporządzenia 852/2004.

 W przypadku zakładów prowadzących eksport produktów złożonych poza obszar UE zostaną wprowadzone dodatkowe rozwiązania mające umożliwić wystawianie weterynaryjnych świadectw zdrowia, o ile takie dokumenty są wymagane przez zagranicznych odbiorców.

 Rejestr zakładów, które już zmieniły status z zakładów zatwierdzonych na zarejestrowane jest opublikowany na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii pod adresem: 

http://www.wetgiw.gov.pl/files/2744_MLO_22.06.2007.xls


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij