Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zmiana obowiązującego prawodawstwa w zakresie pozostałości produktów leczniczych weterynaryjnych w żywności pochodzenia zwierzęcego
Rada Unii Europejskiej podjęła prace nad zmianą obowiązującego prawodawstwa w zakresie pozostałości produktów leczniczych weterynaryjnych w żywności pochodzenia zwierzęcego.

Pierwsze posiedzenie w tej sprawie odbyło się w Brukseli w dniu 15 czerwca br. w ramach Grupy Roboczej Ekspertów Weterynarii (Zdrowie Publiczne)  i  dotyczyło projektu nowego rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady określającego wspólnotowe procedury ustanawiania poziomów pozostałości substancji farmakologicznie czynnych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 2377/90 z dnia 26 czerwca 1990 r. ustanawiające wspólnotową procedurę dla określania maksymalnego limitu pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego.

Dyskutowany projekt rozporządzenia ma przede wszystkim na celu:

  • ograniczenie do minimum kontaktu konsumenta z substancjami farmakologicznie czynnymi;
  • zbliżenie standardów zawartych w rozporządzeniu 2377/90 do tych obecnych w Kodeksie Żywnościowym;
  • uproszczenie prawodawstwa.

Nowa wersja rozporządzenia powinna zagwarantować wysoki poziom ochrony konsumenta, przy jednoczesnym zagwarantowaniu spójności punktów kontrolnych i zmniejszeniu obciążeń administracyjnych.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij