Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Materiały do kontaktu z żywnością - implementacja rozporządzenia w sprawie dobrej praktyki produkcyjnej
Na mocy Rozporządzenia Komisji (WE) nr 2023/2006 z dnia 22 grudnia 2006 r. w sprawie dobrej praktyki produkcyjnej w odniesieniu do materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, począwszy od dnia 1 sierpnia 2008 r. będzie istniał obowiązek stosowania zasad GMP.

Zdaniem niektórych Państw członkowskich, wdrożenie zasad GMP w małych zakładach produkujących materiały do kontaktu z żywnością może być problematyczne.
Dlatego też w trakcie prac Komisji Europejskiej pojawiła się propozycja opracowania odpowiedniego przewodnika, który miałby na celu ułatwienie wdrożenia zasad GMP w tego typu zakładach zgodnie z wymaganiami rozporządzenia 2023/2006 w sprawie dobrej praktyki produkcyjnej w odniesieniu do materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij