Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Nanotechnologia - możliwości wykorzystania w przemyśle spożywczym
Od dłuższego czasu trwają dyskusje na forum międzynarodowym na temat rozwoju i zastosowania nanotechnologii. Komisja Europejska dostrzega, że jest to technologia przyszłości o olbrzymim potencjale.

Istnieje kilka obszarów zastosowania nanotechnologii w przemyśle spożywczym oraz w przemysłach związanych, mających wpływ na produkcję żywności, m.in. :

- poprawa jakości żywności, opakowań,
- poprawa właściwości organoleptycznych (struktury i smaku)
- rozwój żywności funkcjonalnej
- produkcja środków ochrony roślin


W miarę rozwoju nanotechnologii konieczna będzie adaptacja istniejących przepisów i wytycznych obowiązujących na obszarze Unii Europejskiej. Komisja Europejska już rozpoczęła działania w kierunku oceny ryzyka oraz określenia niezbędnych zmian legislacyjnych.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij