Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Wysokie ceny masła
Pomimo wzrostu globalnej podaży mleka, bilans tłuszczu mlecznego pozostaje nadal napięty a zapasy masła są nieznaczne. Z tego też względu ceny masła na rynkach światowych nadal utrzymują się na wysokim, stabilnym poziomie, o około 50-60 proc. wyższym niż w analogicznym okresie ubiegłego roku - informują analitycy BGŻ.

W pierwszej połowie października w rejonie Oceanii masło podrożało o prawie 4% wobec końca września br. do 4100-4600 USD/t. Wyniki ostatniej aukcji kontraktów terminowych organizowanej przez Fonterrę na platformie GlobalDairyTrade (przeprowadzonej 5 października) wskazują na przewidywany deficyt tego produktu także w przyszłości. Notowania bezwodnego tłuszczu mlecznego w kontrakcie styczeń-marzec 2011 umocniły się o 1,4% wobec początku ubiegłego miesiąca, zaś dla kontraktu kwiecień-czerwiec o ponad 2%. Jeszcze większe wzrosty zaobserwowano w przypadku maślanki w proszku, której ceny dla stycznia-marca zwiększyły się o ponad 6%.

W październiku osłabiły się natomiast ceny mleka w proszku. W rejonie Oceanii za OMP oferowano przeciętnie 3000-3300 USD/t, tj. o 1,5% mniej niż pod koniec ubiegłego miesiąca, zaś za PMP 3300-3600 USD/t, o niespełna 1% mniej. W stosunku do 2009 r. ceny mleka w proszku są o około 15-25% wyższe.

Podobnie sytuacja kształtuje się na rynku europejskim. Według danych Komisji Europejskiej na przełomie września i października nieznacznie (o maksymalnie 0,5% w relacji tygodniowej) potaniały wszystkie stałe przetwory mleczarskie, niemniej masło nadal pozostało o około 42% droższe niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Jednocześnie jego ceny w krajach Europy Zachodniej były o około 15-20% wyższe niż w rejonie Oceanii, co może wynikać zarówno ze spadku produkcji (o prawie 3% w okresie pierwszych siedmiu miesięcy 2010 r.), jak i wyczerpania zapasów interwencyjnych.

Ceny zarówno odtłuszczonego, jak i pełnego mleka w proszku ukształtowały się na poziomie zbliżonym do światowego, co stymulowało eksport z krajów UE. Według najnowszych dostępnych informacji w okresie styczeń-lipiec br. wolumen wywozu OMP z UE-27 do państw trzecich zwiększył się w relacji rocznej o prawie 87% do 213,2 tys. ton - jest to najszybciej rozwijająca się kategoria. O około 20% wzrósł także eksport serów oraz mleka płynnego spożywczego.

Biorąc pod uwagę rosnącą podaż mleka u jego głównych eksporterów (nie tylko UE, ale także USA, rejon Oceanii), utrzymanie stabilnych cen w najbliższej przyszłości będzie wymagało wsparcia strony popytowej przez największych importerów przetworów mleczarskich, tj. Chiny i Rosję.

(Źródło: Bank Gospodarki Źywnościowej)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij