Opinia EFSA nt. drożdży jako źródła selenuEuropejski Urząd ds. Bezpieczeństwa wydał swoją opinię na temat drożdży stosowanych w środkach spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i suplementach diety jako źródła selenu.W związku z prośbą skierowaną do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności przez Komisję Europejską, Panel Naukowy EFSA ds. dodatków do żywności, przypraw, pomocy przetwórczych i materiałów do kontaktu z żywnością (AFC) w oparciu o dostępne dane naukowe, uwzględniające informacje dotyczące biodostępności selenu oraz jego metabolizmu w organizmie człowieka wydał pozytywną opinię w sprawie bezpieczeństwa i biodostępności selenu dostarczanego przez drożdże wzbogacane w selen, dodawane do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i suplementów diety przeznaczonych dla ogółu populacji w celu podniesienia wartości odżywczej tych produktów.
Pełna treść raportu dostępna jest na stronie: http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1211902015350.htm (angielska wersja językowa).
pełna lista aktualności
|