Rekordowy rok dla eksportu polskiej żywnościMiniony rok, był kolejnym rokiem wzrostu eksportu żywności produkowanej w Polsce. Udział eksportu sprzedaży ogółem sięgnał 20%, czyli praktycznie podwoił się w ciągu minionych 4 lat. Czy uda się jednak utrzymać tak wysokie tempo w latach następnych?
W ubiegłym roku eksport naszych produktów rolno-spożywczych zwiększył się o 18 proc. i sięgnął 10 mld euro - wynika z najnowszych danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (lERiGŻ). Decydującym czynnikiem, który miał wpływ na zdecydowaną poprawę wyników, okazały się wysokie ceny surowców oraz produktów rolno - spożywczych na rynkach zagranicznych. Nie bez znaczenia jest też silna ekspansja firm w krajach Unii. W ubiegłym roku trafiło tam aż 81 proc. naszego eksportu rolno-spożywczego. Do branż, które odnotowały największy wzrost eksportu należą branża mleczarska i drobiarska. Ubiegłoroczna sprzedaż produktów mleczarskich na rynkach zagranicznych zwiększyła się aż o jedną czwartą i wyniosła ponad miliard euro. Natomiast sprzedaż za granicą mięsa drobiowego i podrobów osiągnęła wartość prawie 587 mln euro i była o prawie 40 proc. większa niż w 2006 r. Do największych zagrożeń dotyczących dalszego rozwoju polskiego eksportu produktów rolno - spożywczych zaliczyć można: - brak długofalowej i wielopłaszczyznowej strategii wsparcia polskiego eksportu - gwałtowne wzrosty cen surowców rolnych na obszarze UE - zbyt duży udział produktów niskoprzetworzonych i bezmarkowych - silny złoty - szybko rosnące koszty ogólne produkcji (energia, koszty pracy, transport) - wysoka inflacja Negatywny wpływ tych czynników jest szczególnie widoczny w branży mięsa i jego przetworów, która w roku 2008 odnotowała ujemne saldo handlowe. W najbliższych latach tempo wzrostu eksportu może ulec znacznemu zahamowaniu, w miarę jak polska gospodarka żywnościowa będzie traciła swoje przewagi komperatywne w stosunku do pozostałych krajów UE i krajów trzecich.
pełna lista aktualności
|