Pogorszenie salda handlu zagranicznego warzywami w 2010 rokuWedług opublikowanych przez IERiGŻ-PIB (Rynek rolny, marzec 2011 r.) danych dotyczących handlu zagranicznego owocami i warzywami wynika, że w 2010 roku wartość eksportowanych warzyw z Polski, w porównaniu do 2009 roku, wzrosła o ponad 13%. Do przyczyn wzrostu wartości należy przede wszystkim zaliczyć wzrost cen w eksporcie, co było wynikiem słabszych zbiorów w krajach Unii Europejskiej i wzrostu zapotrzebowania na warzywa na rynkach zagranicznych.Mniejsze zbiory krajowych warzyw sprawiły jednak, że do sprzedaży na rynki zagraniczne kierowano mniejsze ilości tych produktów. Wolumen eksportu pomidorów, które stanowią największy udział w wartości sprzedaży zagranicznej polskich warzyw zmniejszył się o blisko 4% w porównaniu do 2009 roku. Spadek eksportu cebuli i kapusty białej r/r wyniósł natomiast odpowiednio 13 i 15%. Wzrost cen eksportowych tych produktów był jednak relatywnie większy. Eksporterzy za pomidory świeże mogli otrzymać średnio o 33% wyższą cenę niż w roku poprzedzającym, ceny cebuli i kapusty białej w analogicznym okresie wzrosły odpowiednio o 32 i 60%.
Mniejsza podaż na rynku krajowym spowodowała, że nastąpił zdecydowany wzrost importu świeżych warzyw. Wysokie ceny sprawiły, że zwiększyła się wartość wszystkich importowanych warzyw, przez co saldo handlu zagranicznego tymi produktami w porównaniu do roku 2009 uległo pogorszeniu. Przyczynił się do tego również relatywnie mocny złoty (w odniesieniu do 2009 roku), który obniżał opłacalność eksportu. Dodatkowo wysokie ceny na rynku krajowym sprawiały że rynek ten stanowił alternatywę dla eksportu, co również powodowało, że stosunkowo mniej tych produktów sprzedawano za granicę.
Spadek cen cebuli na rynku krajowym
Silny wzrost cen cebuli po zbiorach w 2010 roku sprawił, że obecnie popyt na nią nie jest wysoki. Od początku roku można zauważyć spadek cen cebuli zarówno na rynkach hurtowych, jak też cen w skupie. Cena skupu cebuli, według danych Ministerstwa Rolnictwa jest obecnie niższa niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Niewielki jest również popyt na rynkach zagranicznych. Zgodnie z danymi Productschap Tuinbouw i Kwaliteits-Controle-Bureau, eksport cebuli w Holandii, która jest czołowym jej producentem i największym eksporterem w Unii Europejskiej, jest zdecydowanie mniejszy niż rok wcześniej. Zainteresowanie jest znacznie niższe niż oczekiwali producenci, szczególnie w odniesieniu do rynku rosyjskiego. Odbija się to na spadku cen w eksporcie, również cebuli polskiej. W lutym 2011 roku, w porównaniu do stycznia cena skupu cebuli z przeznaczeniem na eksport w kraju zmniejszyła się o blisko 2%.
(Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej).
pełna lista aktualności
|