Chiny sprzedają wieprzowinę z zapasów interwencyjnych16 listopada chińskie ministerstwo handlu przekazało decyzję o sprzedaży zapasów interwencyjnych mrożonej wieprzowiny i cukru w celu złagodzenia rosnącej inflacji - podaje FAMMU/FAPA.W październiku br. ceny żywności w Chinach były o 10,1 proc. wyższe niż przed rokiem. Inflacja ogółem była najwyższa od 25 miesięcy i wyniosła 4,4 proc.
W pierwszym tygodniu listopada br. ceny mięsa i jaj na rynku chińskim wzrosły wobec poprzedniego tygodnia o 0,8 proc. Mięso wieprzowe podrożało w hurcie o 4 proc. w stosunku do września, a tendencja wzrostowa prawdopodobnie będzie się w najbliższym czasie utrzymywała.
Rosną również koszty produkcji trzody ze względu na drożejące pasze, co skutkuje wzrostem cen żywca. Wieprzowina jest najważniejszym gatunkiem mięsa spożywanym w Chinach, a kraj ten przoduje w produkcji i konsumpcji wieprzowiny na świecie.
(Źródło: FAMMU/FAPA)
pełna lista aktualności
|