Legislacja
Food-Lex
Dodatki do żywności
i aromaty
Zanieczyszczenia
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
Trzymaj Formę !
02.07.2024:
Mondelēz International w Polsce kontynuuje inwestycje w odnawialne źródła energii
01.07.2024:
Wyniki kontroli w zakresie jakości handlowej przypraw i ziół (I kw. 2024 roku)
28.06.2024:
Jubileusz 20-lecia Polskiej Gospodarki Żywnościowej
28.06.2024:
Zapraszamy do lektury najnowszego wydania kwartalnika "Food-Lex"!
28.06.2024:
Posiedzenie Rady AGRIFISH - rozmowy o przyszłości rolnictwa i rybołówstwa w UE
Kim jesteśmy
Działania
Kontakt
Jesteś tutaj:
strona główna
>
Dla Prasy
>
Fakty i mity
Olimpiada Dziennikarzy pt. "Fakty i mity o żywności i żywieniu" - materiały
Informacje Prasowe
Zarejestruj się
Fakty i mity
Mit: Żywność ekologiczna jest bardziej odżywcza
Mit: Diety wegetariańskie są "zdrowsze" od diet bazujących na produktach mięsnych
Mit: Ćwiczenia fizyczne nie są skuteczne w kontrolowaniu masy ciała
Mit: Apetyt na jakiś produkt spożywczy sygnalizuje pewne niedobory żywieniowe
Mit: Spożywanie kwaśnych produktów, jak np. pomarańcze, zaburza równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Mit: Aby uniknąć problemów z trawieniem, nie powinno się popijać spożywanych posiłków.
Mit: Cukier uzależnia.
Mit: Tłoczona na zimno oliwa z oliwek typu "Virgin" jest zdrowsza niż inne oliwy, ponieważ zawiera mniej tłuszczu.
Mit: Powinno się jeść więcej w trakcie przeziębienia, natomiast "gorączkę powinno się przegłodzić".
Mit: Dieta beztłuszczowa jest najzdrowsza
Mit: Potrzebujesz mniej jeść podczas upałów niż wtedy, gdy jest zimno.
Mit: Zawsze zdrowiej jest jeść warzywa na surowo.
Mit: Aby schudnąć, zostań wegetarianinem.
Mit: Zarówno moja mama, jak i babcia mają nadwagę, więc oczywiste jest, że ja też będę miała takie problemy.
Mit: Spożywanie żywności przetworzonej nie przynosi żadnego pożytku dla organizmu.
Mit: Żywność przetworzona nie ma tylu składników odżywczych co żywność świeża.
Mit: Dodatki do żywności przetworzonej nie są wcale potrzebne.
Członkowie PFPŻ ZP
Dołącz do nas!
2005 - 2024 © PFPZ ZP; Wszystkie prawa zastrzeżone
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Cybernetyki 19B, 02-677 Warszawa
Kontakt:
Telefon: +48 22 830 70 55
Fax: +48 22 830 70 56
Email: biuro@pfpz.pl
Zaprenumeruj biuletyn PFPŻ ZP
dalej
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w
Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie