Zaktualizowane wytyczne unijne dotyczące systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności
Opublikowane wytyczne stanowią aktualizację dotychczasowych wytycznych z 2016 r., ponieważ od 2016 r. dokonano szeregu zmian w odpowiednich przepisach (np. w rozporządzeniu nr 852/2004 wprowadzono wymagania w zakresie kontroli alergenów i wymagania dotyczące kultury bezpieczeństwa żywności) oraz dokonano zmian norm międzynarodowych (np. zmiana normy ISO 22000 i ogólnych zasad higieny żywności opracowanych przez Komisję Kodeksu Żywnościowego), a także przyjęto kodeks postępowania dotyczącego zarządzania alergenami pokarmowymi dla podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa spożywcze (przez Komisję Kodeksu Żywnościowego). Ponadto urząd EFSA opublikował od 2016 r. szereg istotnych opinii naukowych, a także zdobyto dalsze doświadczenia związane z praktycznym wdrażaniem zaleceń.
Celem wytycznych jest usprawnienie i zharmonizowanie wdrażania wymogów UE dotyczących dobrych praktyk higienicznych i procedur opartych na zasadach systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (procedur opartych na HACCP) jako części systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności, dzięki udostępnieniu praktycznych wskazówek dotyczących:
- odpowiednich przepisów prawnych, powiązań między dobrymi praktykami higienicznymi, programami warunków wstępnych (PRP), operacyjnymi programami warunków wstępnych (OPRP) i procedurami opartymi na HACCP w ramach systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności, związków z międzynarodowymi normami i szkoleniami oraz korzystania z wytycznych dotyczących dobrych praktyk higienicznych;
- wdrożenia dobrych praktyk higienicznych, w tym przewidzianej w przepisach unijnych elastyczności zapewnianej nie którym przedsiębiorstwom spożywczym w związku z ich wdrażaniem (załącznik I);
- wdrożenia procedur opartych na HACCP, w tym przewidzianej w przepisach unijnych elastyczności zapewnianej niektórym przedsiębiorstwom spożywczym w związku z ich wdrażaniem (załącznik II);
- audytu systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności (załącznik III).
Dużą uwagę zwraca się na elastyczność przewidzianą w stosowaniu dobrych praktyk higienicznych i procedur opartych na zasadach HACCP, biorąc pod uwagę charakter działalności i wielkość przedsiębiorstwa.
Opublikowane zawiadomienie Komisji zastępuje zawiadomienie z 2016 r.
Źródło: Eur-Lex