Opakowania z trzciny cukrowej - ekologiczna alternatywa dla tworzyw sztucznych
Trzcina cukrowa jest najważniejszą rośliną cukrodajną na świecie. Jej uprawa odpowiada za ponad 60% światowej produkcji cukru. Powstają z niej ogromne ilości w pełni biodegradowalnego i kompostowalnego odpadu – wytłoków. Dzięki swoim właściwościom wytłoki te są świetnym biosurowcem, który może zostać wykorzystany na wiele sposobów. Ponadto trzcina cukrowa stanowi obfite i odnawialne zasoby. Włókna trzciny cukrowej stały się przydatne w produkcji zrównoważonych, biodegradowalnych substytutów tworzyw sztucznych.
Polecamy artykuł „Opakowania z trzciny cukrowej - ekologiczna alternatywa dla tworzyw sztucznych", który dla czytelników "Food-Lex" przygotowała Marzena Pawlicka-Cegiełko, kierownik Pracowni Oceny Materiałów i Wyrobów do Kontaktu z Żywnością, Zakład Bezpieczeństwa Żywnosci, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH.
W artykule:
- rodzaje opakowań z trzciny cukrowej
- przepisy prawne
Kwartalnik "Food-Lex" nr 3/2024 >>