Otwarte konsultacje społeczne KE - informacje nt. żywności
Otwarte konsultacje społeczne odnośnie zmiany przepisów rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
Główny Inspektorat Sanitarny na swojej stronie internetowej informuje, że Komisja Europejska prowadzi otwarte konsultacje społeczne odnośnie zmiany rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Główny Inspektorat Sanitarny na swojej stronie internetowej informuje, że Komisja Europejska prowadzi otwarte konsultacje społeczne odnośnie zmiany rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Konsultacje Komisji Europejskiej są prowadzone w następującym zakresie:
- znakowanie wartością odżywczą z przodu opakowania (tzw. FOPNL – Front of Pack Nutrition Labelling) oraz profile żywieniowe;
- znakowanie krajem/miejscem pochodzenia;
- oznaczanie datą minimalnej trwałości/przydatności do spożycia;
- znakowanie napojów alkoholowych (wykaz składników i wartość odżywcza).
Link do konsultacji oraz niezbędne informacje dotyczące kwestionariusza znajdują się na stronie internetowej Komisji Europejskiej.
Konsultacje prowadzone są we wszystkich językach Unii Europejskiej i mają na celu zebranie opinii ogółu społeczeństwa i zainteresowanych stron. Każdy interesariusz ma prawo przedstawić swoją opinię dotyczącą ww. obszarów. Zachęcamy do skorzystania z tej możliwości i podzielenia się doświadczeniami/ opiniami w zakresie etykietowania żywności.
Konsultacje trwają do 7 marca 2022 r.