Food-Lex nr 2/2022 - aktualnie najważniejsze zagadnienia prawa żywnościowego i ogólnogospodarczego oraz wyzwań środowiskowych dla przedsiębiorstw branży spożywczej
Zapraszamy do lektury najnowszego wydania 'Food-Lex", pierwszego w Polsce kwartalnika o prawie żywnościowym!
W aktualnym wydaniu "Food-Lex'a" wybitni eksperci dla czytelników Kwartalnika opracowali najistotniejsze informacje z zakresu prawa żywnościowego, prawa ogólnogospodarczego i wyzwań środowiskowych:
W aktualnym wydaniu "Food-Lex'a" wybitni eksperci dla czytelników Kwartalnika opracowali najistotniejsze informacje z zakresu prawa żywnościowego, prawa ogólnogospodarczego i wyzwań środowiskowych:
- Zanieczyszczenia krzyżowe składnikami alergennymi. Prawo i obecne wyzwania / Romualda Dolinska – Mérieux NutriSciences - Silliker Polska Sp. z o.o.
- Oświadczenia środowiskowe (green claims). Przepisy, wytyczne, praktyka. Część II / Michał Tracz – KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński
- Aktualne działania Komisji Kodeksu Żywnościowego w zakresie znakowania żywności / Magdalena Kowalska – Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych #GIJHARS
- Myśląc o przyszłości bezpieczeństwa żywności. Prognoza FAO
- Zanieczyszczenia żywności pochodzące z opakowań z tworzyw sztucznych – prace legislacyjne. Kwestie istotne dla producentów żywności. Część I / Marzena Pawlicka – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - PIB
- Ceny żywności w praktyce stosowania prawa konkurencji oraz zasad ochrony konsumentów. Prawo konkurencji. Część I / Dorota Malgin – Kancelaria Radcy Prawnego Dorota Malgin
- Polubowne rozwiązywanie sporów dotyczących żywności / Magdalena Osinska – Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
- Zatrudnienie obywateli Ukrainy i członków ich rodzin na podstawie specustawy / Karolina Schiffter – Kancelaria PCS Paruch Chruściel Schiffter Stępień | Littler Global
- Zapobieganie wylesianiu w kontekście produkcji żywności. Działania Unii Europejskiej / Dorota Kozłowska – Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
- Okresy przejściowe
- Nowości legislacyjne
- Notyfikacje projektów przepisów krajów członkowskich w europejskiej bazie TRIS
- Lista opublikowanych przepisów unijnych i polskich
- Prace legislacyjne
- Kalendarium najważniejszych wydarzeń
Zapraszamy do lektury: http://www.food-lex.pl/