Dwutlenek tytanu wycofany z żywności w UE. Co dalej?
Dwutlenek tytanu jest białym barwnikiem stosowanym w żywności w Unii Europejskiej jako substancja dodatkowa o symbolu E 171. Oprócz żywności dwutlenek tytanu jest stosowany w kosmetykach, farbach oraz lekach. Dwutlenek tytanu występuje w różnych formach krystalicznych, z których najważniejsze to atanaz i rutyl. Jako substancja dodatkowa do żywności ma postać białego lub lekko zabarwionego proszku nierozpuszczalnego w wodzie i w rozpuszczalnikach organicznych. Powoli rozpuszcza się w kwasie fluorowodorowym i w gorącym, stężonym kwasie siarkowym.
Na podstawie oceny ryzyka dokonanej przez EFSA organy zarządzające ryzykiem w odniesieniu do żywności w Unii Europejskiej, czyli Komisja Europejska przy współudziale Państw Członkowskich zdecydowały o wykreśleniu dwutlenku tytanu z listy substancji dodatkowych dopuszczonych do żywności.
Więcej w kwartalniku "Food-Lex" nr 1/2022 >>