Inne
-
Ostatnia prosta (kręta?) do wdrożenia KSeF – Maciej Goc, Martyna Kalinowska, Agnieszka Sydorow - PwC (3/2024)
Własność intelektualna a produkty spożywcze. Jak chronić innowacje, markę oraz twórczość - Marek Oleksyn, Wojciech Wizner – SK&S Sołtysiński Kawecki & Szlęzak (2/2024)
Dekada innowacji i rozwoju. Podróż Targów WorldFood Poland ku globalnej scenie biznesu spożywczego – Rozmowa z Agnieszką Szpaderską – dyrektor WorldFood Poland (1/2024)
Cyberprzestępczość w sektorze żywnościowym - Jakub Kubalski, Katarzyna Szczudlik – Kancelaria SSW Pragmatic Solutions Spaczyński, Szczepaniak, Okoń sp.k. (3/2023)
-
Okiem praktyka na implementację dyrektywy NIS2 - Bartosz Pastuszka – firma doradcza NaviRisk (3/2023)
- III edycja kampanii EFSA „Wybieraj bezpieczną żywność”. #EUChooseSafeFood (2/2023)
- 7. edycja Konkursu „Pracodawca Jutra” (2/2023)
- Zmiany w legalizacji zatrudnienia oraz pobytu obywateli Ukrainy na podstawie najnowszej nowelizacji specustawy - Karolina Schiffter, Rafał Stabach – PCS Paruch Chruściel Schiffter Stępień Kanclerz | Littler (1/2023)
- Praca zdalna. Zmiany w kodeksie pracy - Bartosz Wszeborowski, Kinga Rozbicka – PCS Paruch Chruściel Schiffter Stępień Kanclerz | Littler (1/2023)
- Kontrola trzeźwości według nowych zasad - Bartosz Wszeborowski, Kinga Rozbicka – PCS Paruch Chruściel Schiffter Stępień Kanclerz | Littler (1/2023)
- Zainteresowanie Prezesa UOKiK branżą spożywczą. Przegląd aktualnych trendów - Iwona Kacprzak – Kancelaria Eversheds-Sutherland Łachowska-Brol sp. k. (4/2022)
- Planowanie czasu pracy pracowników zmianowych i nocnych w świetle przepisów kodeksu pracy oraz zasad ergonomii - Magdalena Rycak – Rycak Kancelaria Prawa Pracy i HR, Uczelnia Łazarskiego w Warszawie (4/2022)
- Zrównoważony system żywnościowy. Planowane unijne regulacje prawne - Izabela Tańska – IGI FOOD LAW Sp. z o.o. (4/2022)
- Zatrudnienie obywateli Ukrainy i członków ich rodzin na podstawie specustawy - Karolina Schiffter – Kancelaria PCS Little (2/2022)
- Zmiany i nowe wyzwania w obszarze żywności i żywienia wywołane pandemią COVID-19 - Rozmowa z Jackiem Postupolskim z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego (4/2021)
- Zarządzanie problematyką danych osobowych w sektorze żywnościowym - Katarzyna Szczudlik, Aleksandra Czubek – SSW Pragmatic Solutions (2/2021)
- Zarządzanie roszczeniami konsumenckimi dotyczącymi żywności - Ewa Rutkowska – KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński (2/2021)
- Praca zdalna – forma pracy nie tylko na czas pandemii - Sławomir Paruch, Paweł Sych - PCS Paruch Chruściel Schiffter | Littler Global (1/2021)
- Sponsoring i lokowanie produktów żywnościowych – uwarunkowania prawne - Joanna Krakowiak - kancelaria Wardyński i Wspólnicy (3/2020)
- Wpływ COVID-19 na prawo żywnościowe - Bartłomiej Sasin, Karolina Figurska - Tomasik Jaworski Sp.p. (2/2020)
- Własność
intelektualna w obrocie międzynarodowym. O czym należy pamiętać nabywając lub
licencjonując prawa IP - Marek Oleksyn, Karina Zielińska-Piątkowska - kancelaria CMS (4/2019)
- Tajemnica przedsiębiorstwa. O czym każdy przedsiębiorca i pracodawca powinni pamiętać - Karina Zielińska-Piątkowska, Marek Oleksyn - kancelaria CMS (3/2019)
- Audyt energetyczny generuje oszczędności i podnosi konkurencyjność przedsiębiorstw - Krzysztof Ławrywjaniec - CEZ ESCO Polska (1/2019)
- Przegląd
orzeczniczy prawa żywnościowego - Jakub Misiak – kancelaria Tomasik Jaworski
Sp.p. (4/2018)
- Nowy ład dla konsumentów - Aleksandra Kunkiel-Kryńska - kancelaria Wierzbowski Eversheds Sutherland (4/2018)
- Betaglukan - definicja,
opinie EFSA, oświadczenia zdrowotne i znakowanie - Piotr Pokojski -
Toruń-Pacific Sp. z o. o., Cereal Partners Poland (1/2018)
- Reforma
RODO - dr
Marcin Kawecki – Ministerstwo Cyfryzacji (4/2017)
- Nowe regulacje w zakresie żywienia dzieci i młodzieży na terenie placówek szkolnych -
Andrzej Gantner, Marta Tomaszewska-Pielacha – Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców (4/2016) - Błonnik pokarmowy -
definicja, znakowanie, zalecenia żywieniowe oraz inne wybrane zagadnienia - Piotr Pokojski - Toruń-Pacific Sp. z o. o., Cereal Partners Poland (3/2016)
- Rewolucyjne zmiany w prawie własności przemysłowej - Marek Trojnarski, Witold Masionek - DENTONS (1/2016)
- Nowe wymagania dla produktów podawanych i sprzedawanych w placówkach szkolnych - Andrzej Gantner,
Marta Tomaszewska-Pielacha – Polska Federacja Producentów Żywności Związek
Pracodawców (4/2015)
- Ochrona przed
szkodnikami -
Nowa Europejska norma EN 16636 - Barbara Jaworska-Łuczak - Urząd
Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów
Biobójczych (3/2015)
- Nowe
regulacje prawne w zakresie żywności i żywienia w szkołach – już od 1
września 2015 r. - Andrzej
Gantner, Marta Tomaszewska-Pielacha – Polska Federacja Producentów Żywności
Związek Pracodawców (1/2015)
- Praktyczne zastosowanie zasady wzajemnego uznawania - Aleksandra Wesołowska - Coca-Cola Services, Bruksela (1/2015)
- Produkcja koszerna i jej certyfikacja - Piotr Pokojski - Toruń-Pacific Sp. z o.o., Cereal Partners Poland (1/2014)
- Produkcja
żywności dla wyznawców islamu-halal - Piotr Pokojski - Toruń-Pacific
Sp. z o. o., Cereal Partners Poland
(2/2014)
- Zasada wzajemnego uznawania a
lepsze, inteligentne i sprawne prawo Unii Europejskiej– fikcja czy realizacja
rynku wewnętrznego? - Klaudyna Monika Terlicka - Ashbury Labelling UK (2/2014)
- Pełne ziarno – zalecenia żywieniowe a opinia EFSA - Piotr
Pokojski
- Toruń-Pacific Sp. z o. o., Cereal
Partners Poland (3/2014)
- Data
minimalnej trwałości – zmiany prawne szansą na ograniczanie marnowania żywności
- dr Paweł
Wojciechowski - Uniwersytet Warszawski, Maria Gosiewska - Federacja Polskich
Banków Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego (3/2014)
- Refundacja środków
spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego - Marcin Pieklak - kancelaria
Domański Zakrzewski Palinka (4/2014)
- Produkty bezglutenowe – przepisy prawne oraz inne wymagania - Piotr
Pokojski
- Toruń-Pacific Sp. z o. o., Cereal
Partners Poland (4/2014)
- Ochrona żywności - Food
defense - Dominik Lisiewski
- Det
Norske Veritas Business Assurance Poland Sp. z o.o. (2/2013)
- Dowody w procesie cywilnym –
podstawowe zasady, zagadnienia praktyczne - Magdalena Warzecha (4/2013)
- Prawne i podatkowe aspekty przekazywania darowizn żywności przez producentów żywności na cele społeczne - Juliusz Makarewicz – PricewaterhouseCoopers, Maria Gosiewska - Federacja Polskich Banków Żywności, dr Paweł Wojciechowski - Wydział Prawa i Administracji, Uniwersytet Warszawski (4/2013)