Pozostałości
pestycydów – przegląd aktualnych wymagań prawych - Anna
Szeliga J.S.
Hamilton Poland Sp. z o.o. (4/2023)
Mikroplastiki w artykułach spożywczych. Przegląd bezpieczeństwa żywności w zakresie narażenia ludzi poprzez źródła pokarmowe – analiza raportu FAO - Małgorzata Kłak-Sionkowska – Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (2/2023)
Zanieczyszczenia żywności pochodzące z opakowań papierowych. Kwestie istotne dla producentów żywności. Część II - Marzena Pawlicka-Cegiełko - Narodowy
Instytut Zdrowia Publicznego PZH - PIB (3/2022)
Zanieczyszczenia żywności pochodzące z opakowań z tworzyw sztucznych – prace legislacyjne. Kwestie istotne dla producentów żywności. Część I - Marzena Pawlicka - Narodowy
Instytut Zdrowia Publicznego PZH - PIB (2/2022)
Zanieczyszczenia krzyżowe składnikami alergennymi. Prawo i obecne wyzwania - Romualda Dolińska – Silliker Polska Sp. z o.o. (2/2022)
Kryteria mikrobiologiczne. Rozporządzenie UE 2073/2005 – co, kiedy, dlaczego? Część III – Wyznaczanie trwałości produktów RTE na podstawie badań obciążeniowych z szacowaniem potencjału wzrostu - Małgorzata Stachowiak – J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. (1/2022)
Kryteria mikrobiologiczne. Rozporządzenie UE 2073/2005 – co, kiedy, dlaczego? Część II – kryteria higieny procesu - Małgorzata Stachowiak – J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. (4/2021)
Konsekwencje prawne limitu izomerów trans kwasów tłuszczowych dla branży spożywczej w świetle rozporządzenia Komisji Europejskiej nr 2019/649 oraz przepisów krajowych - Jowita Prokop – Eversheds Sutherland (3/2021)
Fałszowanie środków
ochrony roślin a bezpieczeństwo żywności – jak ukrócić strumień nielegalnych
pestycydów - rozmowa zprof. dr hab. Pawłem
Krystianem Beresiem z Instytutu Ochrony Roślin - PIB (4/2020)
Akryloamid w żywności – mechanizm powstawania, działanie i
regulacje prawne - Hanna Mojska - Narodowy
Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (3/2020)
Mikroplastiki - Marzena Pawlicka - Narodowy
Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (2/2020)
Aktualny stan
prawny w zakresie zanieczyszczenia żywności rtęcią (uzupełnienie do artykułu
zamieszczonego w „Food-Lex” nr 4/2016) - Monika Mania,
Małgorzata Rebeniak, Tomasz Szynal - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego –
Państwowy Zakład Higieny (2/2017)
Metale w żywności – arsen,
nikiel, rtęć – status prac legislacyjnych - Maria
Wojciechowska-Mazurek, Monika Mania,
Małgorzata Rebeniak, Tomasz Szynal - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego –
Państwowy Zakład Higieny (4/2016)
ABC Listerii monocytogenes
– zagrożenie i zwalczanie w zakładzie przemysłu mięsnego - Małgorzata
Stachowiak, Piotr Zabłocki - J.S. Hamilton Poland S.A. (4/2014)
Toolbox -
Zestaw Narzędzi służących do redukcji akrylamidu w żywności (1/2014)
Zanieczyszczenia
mikrobiologiczne żywności i ogniska zatruć pokarmowych w UE na przestrzeni lat
2009-2011 - dr inż. Eliza Konecka-Matyjek - Pracownia Systemów
Zarządzania Jakością, Instytut Żywności i Żywienia (1/2012)
Akrylamid – kontrowersyjna substancja w
żywności - Anna Zaborowska, Krzysztof Skierkowski (1/2012)